Datum: 26-09-2023 - 21:07
10
sep
'23
Wethouder Reny Wietsma opent tentoonstelling: schilder Marinus Heijnes aan de vergetelheid ontrukt
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings
Foto's Redactie BOL

Wethouder Reny Wietsma opent tentoonstelling: schilder Marinus Heijnes aan de vergetelheid ontrukt

Wethouder Reny Wietsma opende op 8 september jl. in de Roekenhof de tentoonstelling over Kaagschilder Marinus Heijnes (1888-1963). De tentoonstelling “Virtuoze Kagerplassen” is georganiseerd door Historisch Genootschap Warmelda in samenwerking met de Marinus Heijnes Stichting. De wethouder hield een korte toespraak, waaruit bleek dat zij zich inmiddels in de schilder had verdiept. Daarna kwam de eigenlijke handeling: ...

Op een kopie van een Heijnes-kunstwerk schilderde zij het woord OPEN…

Heijnes woonde tot zijn overlijden op Kaageiland en maakte van daaruit vele tochtjes over de Kagerplassen, zodat hij dit prachtige watergebied kon vereeuwigen.

Het is gelukt een groot aantal schilderijen bijeen te brengen en daarmee een prachtig overzicht te geven van het werk van deze bijzondere schilder. De Marinus Heijnes Stichting toont materiaal over het leven van de kunstenaar, waaronder de catalogus van een tentoonstelling in het Rijksmuseum (1939-1940). Alleen dat al geeft aan dat de schilder niet zomaar een paar waterschilderijen maakte. We zien werkelijk prachtige plekjes van de Kaag met de typerende molens en rietpartijen. Heijnes’ zelfportret maakt dat hij ook een beetje bij de tentoonstelling aanwezig is.

Marinus Heijnes is ten onrechte een beetje in de vergetelheid geraakt. Zijn schilderijen verdienen de aandacht, die ze nu in de Warmelda-ruimte krijgen. Prominent in de tentoonstelling is het enige schilderij dat Warmelda zelf bezit, namelijk het onlangs gerestaureerde schilderij ( door Prins lijsten)van de Zeppelin, die op 13 oktober 1929 boven de Kagerplassen vloog. Misschien kunnen we Heijnes indelen bij de schilders van de Haagse School. Indelen is niet zo belangrijk: Heijnes had zijn eigen, bijzondere stijl en daar geeft de tentoonstelling een fraai beeld van. Sommige schilderijen doen wel denken aan bijvoorbeeld de waterlelies door Claude Monet, die ook in deze streek werkte.
Eerder was werk van Heijnes te zien in Museum Oud-Alkemade. Ook daar waren de Kaagschilderijen natuurlijk een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Toch zijn in de Roekenhof weer andere schilderijen te zien dan op die eerdere tentoonstelling, zodat het alleszins de moeite loont om ook deze tentoonstelling in Warmond te bezoeken.

Wethouder Wietsma benadrukte dat dit prachtige overzicht zeer is aan te bevelen en feliciteerde Warmelda met alweer de zesde tentoonstelling in het mooie pand de Roekenhof. Met de wethouder en de genodigden werd een toast uitgebracht op deze bijzondere schilder.

Op zaterdagen is de tentoonstelling in de Roekenhof aan de Herenweg 84 te Warmond gratis toegankelijk van ’s morgens elf tot ’s middags twee uur. Er zijn twee boekjes gemaakt over de tentoonstelling respectievelijk de schilder, die voor tijdens de openingsdagen te koop zijn..

Info en foto's met dank aan voorzitter Aad Boer.