Datum: 02-02-2023 - 13:28

Allemaal Duurzaam Banners 970x250px4 isoleren met korting aangeast

11
nov
'22
Uit je Bol gaan met Kees den Elzen.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings
Foto's Katja van den Beld

Uit je Bol gaan met Kees den Elzen.

De rubriek waar steeds andere bekende mensen uit Teylingen aan het woord komen. Zij beantwoorden een aantal vragen over zichzelf. Dit keer is het de beurt aan .....Kees den Elzen

Van wie ben je er een?

Ik ben een zoon van Arie den Elzen, de oudste zoon van Dikke Piet uit Noordwijkerhout. Daarmee ben ik een telg uit het geslacht van Den Elsen/Elzen, dat tot in de zestiende eeuw terug te voeren is naar Zoeterwoude. Mijn moeder Marie van der Meij is een directe afstammeling van Piet Gijsbertsz van der Meij, die in 1658 de herberg aan de trekvaart liet bouwen die bekend is als Piet Gijs.

Je jeugdjaren: hoe kijk je daarop terug?

Ik ben in de jaren na de Tweede Wereldoorlog opgegroeid toen Nederland in wederopbouw was. Toch heb ik een onbezorgde jeugd gehad. Elk dubbeltje moest thuis worden omgedraaid, maar we woonden in een kinderrijke omgeving waar iedereen in een zelfde situatie was. Er was geen afleiding van TV, PC of smartphone en we speelden buiten zodra en zolang dat mogelijk was. De straat en de dijken, waar later de N206 op aangelegd is, waren ons speeldomein.

Een ontroerend, emotioneel moment uit je leven.

Mijn vrouw en de moeder van mijn kinderen is veel te jong overleden. Dat heeft grote impact gehad.

Waar kennen mensen jou van?

Ik ben in Voorhout bekend als (voormalig) vrijwilliger in de bibliotheek. Verder ben ik een zestal jaren steun verleend aan de raadsfractie van het plaatselijke CDA. Maar nu kennen de meeste mensen mij, of eigenlijk mijn naam, doordat ik mederedacteur en schrijver ben voor Dwars Op, het geschiedkundig magazine van de Historische Kring Voorhout (HKV).

Waar word je gelukkig van?

Ik ben gelukkig als mijn dierbaren en ik gezond en gelukkig zijn. Tegelijk zijn er zorgen over andere en oudere mensen die me nabij zijn en waar zorgen overheersen wat de nabije toekomst zal brengen.

Welke eigenschap heb je die weinig mensen nog weten?

Ik denk dat ik niet bepaald een open boek ben, maar ik kan toch geen antwoord op deze vraag geven.

Wat zijn je hobby’s?

Ik schrijf artikelen over de geschiedenis van personen, families en bedrijven. Dat doe ik voor de HKV en voor Noordwijkerhout Van Toen (NoVaTo). Verder zoek ik veel stambomen uit van personen waarover ik schrijf of voor mensen die dat vragen. Verder verzamel ik op bescheiden schaal munten.

Doe je vrijwilligerswerk?

Ik besteed erg veel tijd aan activiteiten voor de HKV. In mindere mate gat mijn tijd naar NoVaTo. Verder ben ik per 1 november gestopt met het vrijwilligerswerk voor de Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Voorhout nadat ik dat 10 jaar gedaan heb. Ik ben ook bij de voorlaatste verkiezingen uit de steunfractie van het CDA gestapt.

Je favoriete vakantie en/of vakantiebestemming?

We hebben een aantal jaren geweldige cruises mogen maken naar en in Azië, Zuid-Amerika en Antarctica. We hebben de V.S. en het Caraïbisch gebied bezocht. Ik realiseer me dat we dankbaar mogen zijn dat we die reizen konden maken. In de toekomst zullen de bestemmingen wat dichter bij huis liggen. Maar bijvoorbeeld Italië is een prachtig land, rijk aan erfgoed en met een heerlijke eetcultuur.

Wat maakt het wonen in Sassenheim/ Voorhout / Warmond voor jou zo speciaal?

Er was oorspronkelijk weerstand tegen een fusie, met name in Voorhout en Warmond. Maar ik durf nu te zeggen dat Teylingen een voorbeeld is van een succesvolle fusiegemeente. Er is draagvlak en begrip voor de specifieke posities en geschiedenis van de drie kernen. Dat is des te duidelijker geworden waar er in andere fusiegemeenten wantrouwen en onbegrip heerst. Voorhout groeit nu hard en dat kan ten koste gaan van dorpskarakteristieken. Maar de centrale plek in de Randstad, de goede OV verbindingen en de ruime opzet van woonwijken maken het een fijne plaats om te wonen.

Wat zou je willen veranderen?

Ik maak me zorgen over de politieke ontwikkelingen. Met name de tegenstellingen die breed uitgemeten worden zonder pogingen te doen om elkaar in een compromis te vinden. De verwijten die publiek gemaakt worden zijn daarbij niet altijd waarheidsgetrouw. Ook doordat de stemgerechtigde inwoners zich een hele bestuursperiode niet verdiepen in het bestuur, wordt vlak vóór verkiezingen gekozen op basis van onrealistische beloften, onwaarheden of erger. Daarmee wordt het vertrouwen en geloof in alle bestuurslagen aangetast. Daar moet veel verbeteren.

Ben je een ochtend- of een avondmens?

Ik denk een avondmens.

Cultuur of natuur?

Cultuur, hoewel het bezoeken van musea, concerten, ballet-uitvoeringen en dergelijke een heel lage frequentie heeft. Ik lees veel, maar dat is meer informatief dan literatuur.

Hoe duurzaam ben je?

Mmm, het kan altijd beter. Elektriciteit neutraal, dus nul; maar het gasverbruik is standaard. Wel handhaven we een strikte scheiding van afval. De grijze bak wordt een keer per zes weken geleegd; de groene kunnen we elke week wel vullen met onze relatief grote tuin. Autorijden hoeft niet meer zo vaak omdat de bestemming vrijwel altijd om de hoek ligt.

Wat wil je zeker nog doen? De zogenaamde to do list.

Ik zeg altijd tegen mijn vrouw dat bungeejumping en parachute springen op mijn lijst staan, maar dat vindt ze geen goed idee. Wel zou een ballonvlucht nog eens leuk zijn. Maar we zijn gelukkig met alle mogelijkheden die we in het verleden al gekregen hebben.

Welke  bekende man/vrouw uit Teylingen heeft Kees den Elzen genomineerd? 

Eerder verscheen: 

Uit je BOL gaan met....burgemeester Carla Breuer. 

Uit je bol gaan met....Anja Jansze

Uit je bol gaan Willemien Wagner

Uit je bol gaan met ....wethouder .Arno van kempen

Uit je bol gaan met ...Joep Derksen 

Uit je BOL gaan met....Ton Wolvers. 

Uit je Bol gaan met Roelof Assies

Uit je Bol gaan met Caroline Dangerman 

Uit je bol gaan met Katja van den Beld.