Datum: 02-02-2023 - 13:04

Allemaal Duurzaam Banners 970x250px4 isoleren met korting aangeast

19
sep
'22
Uit je Bol gaan met Roelof Assies.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings
Foto's Redactie BOL

Uit je Bol gaan met Roelof Assies.

De rubriek waar steeds andere bekende mensen uit Teylingen aan het woord komen. Zij beantwoorden een aantal vragen over zichzelf. Dit keer is het de beurt aan .....Roelof Assies.

Mijn vader Roelof nam indertijd als 8e zoon de boerderij over. Huwde begin 20e jaren Hiltje Jansma. Alle 7 zonen hadden geluk, want vader had genen voor leraar. Denk, daarom liet hij ons allen studeren. Vader Roelof bekleedde ca 25 functies als vrijwilliger en schopte het tot wethouder voor de AR. Zus Aly werd daardoor wereldwijs en trouwde als boerendochter de man van haar leven. In feite was zij mijn 2e moeder. Koester haar nog steeds als jongste broer in haar 90e levensjaar. En… een fijne opvoeding genoten in een warm en respectvol gezin.

Geboren in de 2e wereldoorlog. De Canadezen hadden de kamers van de boerderij gevorderd, en in een zijkamertje zag ik als 8e kind het licht. In mijn jeugd ongelofelijk veel liefde en inspiratie kunnen opdoen. Op het gemengde bedrijf kon in feite alles. Met vele vrienden en vriendinnen deelden we de vreugde in een tijd van opbouw Nederland. Allen hadden eigen opleidingen, visies en uitstraling. De religie speelde in ons gezin een belangrijke rol.

Oudste broer Gerrit mocht als 1e naar de universiteit om predikant te worden. Als jongste koos ik voor technisch onderwijs o.a. MTS/HTS en volgde colleges Conservatorium. Als ‘familie architect’ en doener kon iedereen mij wel ‘gebruiken’ begin 70e jaren de eerste ligboxenstal in het dorp getekend/gebouwd. Daarnaast architect van een Jeugdboerderij en diverse mooie boerderijtjes.
Op mijn 22e heeft de dienst gemeentewerken met een zeehaven en het enigste Raadhuis van Berlage me uit de schoolbanken gehaald. Werd direct benoemd in vaste dienst. Al mijn broers hebben eigen en verschillende bedrijven opgezet. Vier van hen zijn onder de wapens geweest. Zo heette dat indertijd. Zelf actief geweest als commandant BB.

In die tijd ’50 en 60e jaren stond in vele huiskamers een trap harmonium. Mondharp- en orgelspelen zonder een noot te kunnen lezen ging bijna van zelf. Op mijn 11e, vond men toch, die jongen moet op orgelles. Op mijn 22e organist gevraagd op een Schnitger-orgel! In 2021 afgezwaaid als organist op het Lohman-orgel met Groninger klanken. Op de valreep is dit orgel gerestaureerd in 2015 voor ca € 250.000 Totaal in meer dan 60 jr als hoofd orgel dienst gedaan in zeven Kerken.
Als 8e kind heb ik iets met 8. De grote Bach was bv ’t achtste kind. Maarten van ’t Hart denkt, dat er heden ten dage zo weinig grote componisten opstaan komt, omdat er zeer geringe grote gezinnen zijn. (En ….nu te weinig menskracht om Nederland draaiende te houden) Als je acht een kwartslag draait, zie je ’t lemniscaat. Spiritueel, oorzaak en gevolg. Wat je zaait, zul je oogsten.
Vandaar OO dag gepland op 8-8-68.

Samen met mijn liefde een gezin mogen stichten in een mooi dorp, Drenthe Centraal. Nog steeds trots op haar enthousiaste, warme, prachtige karakter en haar kerkelijke en maatschappelijk inzet.
Samen aldaar vier prachtige dochters mogen verwelkomen.
In die jaren me gespecialiseerd in Planologie en Stedenbouw. De eerste opdracht was het tekenen van een Woongebied/Bestemmingsplan en infra structuur op es gronden met eikenhout wal begroeiing. Het is nog steeds een gewild Woongebied. Het laatste project was ontwerp/ uitwerking innovatie, nieuw Winkelcentrum. Vele functies als vrijwilliger, o.a voorzitter Manege. Nu een Manege met ca 5000 m2 opstallen e.d. Coordinator Lanyto festijn. Het laatste project was het ontwerpen/tekenen uitwerken en schrijven, innovatie Nieuw Winkelcentrum.

Als Drenth in 1985 benoemd als hoofd Bouwen en Wonen, dienst gemeentewerken Voorhout. Start Vinex locatie Oosthout. In ca10 jaar verdubbelde het aantal inwoners van Voorhout. Als de nieuwe wijk Boekhorst gereed zal zijn, wonen wij hartje Voorhout. Dit voormalig artsenpand, als bouwkundig expert/restaurateur duurzaam gemaakt. Verleden week heeft de firma van Kesteren de 67e ruit, dik 40 mm geplaatst.
We gaan sowieso voor label A.

Met bijzonder veel genoegen maak ik graag rondjes als voormalig stedenbouwer/ceo ABM door het nieuwe woongebied Hooghkamer. Compliment aan het Gemeente Bestuur en de deskundige werkgroepen. Fantastisch hoe na de crisis jaren alhier een hypermoderne, nieuwe woonwijk is verrezen met grote Kunstwerken. Ook de planvorming nieuw Boekhorst belooft absoluut een juweeltje te worden in Voorhout.
Volg de actuele planontwikkeling nauw gezet, het is zeer interessant. De rondweg is onlangs geopend. Deze Dreef, de rondweg om Voorhout vormt een goede basis voor deze ecologisch verantwoorde woonwijk.

Drie dochters/gezinnen wonen allen in Voorhout, dus…. het blijft Voorhout. We genieten dan ook volop van hun activiteiten. Wonen, vlak bij de Kagerplassen en… de Parel van de Noordzee. We waarderen de prachtige Bloembollenstreek, de up grading van De Blauwe Long onder aanvoering ambassadeur Derksen, ‘t Luchtkussenfestival, het Groene Hart, museum Naturalis, de Wereldsteden op fiets afstand. Mensen, mensen wat een mooi project was ook, De Roof Walk Rotterdam. Actueel en transparantie in Duurzaamheid!

Sliepen onlangs in Ingenhousz Breda als voorproefje Dahliashow Zundert, wouw!!! Die show moet zeker eens in je leven gezien hebben, hoe 20 buurt verenigingen met heel veel passie praalwagens bouwen.
Volgende week op naar de Floriade Almere. Dit giga project Groen/ Duurzaamheid is nog maar een korte tijd te bewonderen..

Door omstandigheden kan het leven soms geheel anders verlopen. Ook leed is ons niet bespaart gebleven. Met wilskracht, liefde en gezondheid kunnen zaken zeker weer op de rit komen. In die tijd gevraagd om als part time reisleider Cultuur/Natuur reizen te worden. Jaarlijks keuze uit ca 200 reizen. Zelf de Bach- Mozart met ca 10 concerten per reis en de Orgel-Wijn met groepen door Europa georganiseerd.

Naast paarden sport, 4 span, actief in golfspel, om het lijf soepel en gezond te houden. Maar vrijwilligerswerk was thuis het huismerk. Na vele functies als voorzitter, penningmeester en secretaris in 1987 gevraagd lid te worden, Rotaryclub Sassenheim-Voorhout. Denk, dit is ‘t mooiste wat me overkomen is. Daaruit founding father geworden van de Rotaryclub Voorhout. Onnoemlijk vele maatschappelijke juweeltjes zijn door deze club uitgevoerd. Plaatselijk, Regionaal en Wereldwijd, is hulp geboden. Naast vele concerten, hulp aan Pater Prins is thans de grootste troef, actie End Polio Now!!! ‘Heel Nederland’ en daarbuiten helpt ons mee, dit project dat ca een miljard/jaar kost te financieren. Kunstzinnig gestart met het plaatsen van de Hans en Gerda bank.
Maar De KUS en beschildering Tunnel is wel ‘t mooiste object geworden in Voorhout, waar velen dagelijks van genieten.

Sluit af: In de 70e jaren concerten gaan organiseren, later o.a. in Voorhout Jonge mensen op ’t podium etc.
Meerdere musici zijn inmiddels afgestudeerd aan ’t Conservatorium. Reden: Om hen ook een podium te kunnen bieden en te helpen met de instandhouding van het monument De Kleine Kerk, is dit jaar in oprichting,
Stichting, vriendenvandekleinekerk. U bent van harte welkom op 25 oktober in de muziekzaal! van Voorhout

Voor meer informatie: www.vriendenvandekleinekerk.nl  

Welke  bekende man/vrouw uit Teylingen heeft Roelof Assies genomineerd? 

Eerder verscheen: 

Uit je BOL gaan met....burgemeester Carla Breuer. 

Uit je bol gaan met....Anja Jansze

Uit je bol gaan Willemien Wagner

Uit je bol gaan met ....wethouder .Arno van kempen

Uit je bol gaan met ...Joep Derksen 

Uit je BOL gaan met....Ton Wolvers.