Datum: 18-08-2022 - 19:46
04
aug
'22
Trekkertocht in Voorhout en Sassenheim.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings

Trekkertocht in Voorhout en Sassenheim.

Op de parkeerplaats van VV Foreholte verzamelde zich op woensdagavond een flink aantal mensen om vanuit daar een rondje te rijden door Voorhout en Sassenheim. Aan de auto's hingen verschillende spandoeken, vlaggen en rode zakdoeken. Ook een aantal trekkers mocht natuurlijk niet ontbreken.......

Simone Beer: "De organisatie verloopt vooral via Telegram in een aantal plaatselijke groepen  De trekkertochten zijn eigenlijk een uit de hand gelopen ludiek idee: Maandag 4 juli was de landelijke actiedag voor de boeren. Die dag werd in een lokale groep van Katwijkers het idee geopperd om een rondje door het dorp te lopen/rijden met boerenzakdoeken. We hadden weinig mensen en op het moment dat we aan het beslissen waren of we überhaupt zouden gaan lopen, kwamen er wat jongens op een trekker aanrijden om mee te gaan. Dat was zo tof! Toen is het idee ontstaan om het vaker te organiseren en was donderdag 7 juli de eerste trekkertocht in Katwijk. Ondanks we maar 2 trekkers hadden, kwamen er wel zo'n 70 voertuigen, fietsers, scooters, auto's, motoren enz. op af. De rest is geschiedenis en inmiddels zijn Noordwijk+Noordwijkerhout, Wassenaar+Voorschoten, Rijnsburg+Oegstgeest+Valkenburg en Sassenheim+Voorhout al geweest. Alle tochten waren tot nu met tientallen voertuigen en zo'n 100 mensen, voornamelijk burgers.

Met deze tochten willen we op een ludieke manier aandacht vragen voor wat er momenteel bij de Nederlandse boeren speelt. Het beleid dat nu op tafel ligt is extreem en is de zoveelste klap voor de agrarische sector. Van fosfor naar mond-en klauwzeer naar stikstof... Wat komt hierna? Schiphol mag 70 procent van zijn stikstofuitstoot wegschrijven naar het buitenland en nu hebben de koeien in de wei het gedaan? De boeren werken hard en hebben dit kleine land opgebouwd. Ze verdienen het niet om met een verzonnen probleem van hun land gejaagd te worden. De cijfers zijn willekeurig en gebaseerd op een model. Er is nog geen enkele meting gedaan en een kilometer verschil tussen een boer en zijn buurman kan een verschil tussen 12 of 95 procent reductie betekenen.

De tocht wordt met name door burgers gereden en dat is precies de bedoeling. De boeren werken al hard en hebben het zwaar in deze tijd, dus nu is het aan de burger om zich te laten zien. De sfeer is gemoedelijk en de reacties langs de weg wisselen per regio.

De komende tocht wordt in Hillegom en Lisse gereden, de datum komt nog.

Voor een demonstratie heb je geen vergunning nodig, maar er is wel een meldingsplicht. Ik geef de tochten van tevoren aan bij de politie en gemeente en hoe en of er meegewerkt wordt verschilt per gemeente. Ik merk dat ze erg meedenkend zijn. In Sassenheim werden rotondes en kruispunten afgezet door verkeersregelaars, in Katwijk en Noordwijk kwam de politie alleen aan het begin en einde even sfeerproeven en was daarna weer weg."

Tekst met dank aan Simone Beer, foto's zijn gemaakt door Gerard van Steijn.