Datum: 27-03-2023 - 14:39
13
jul
'21
Juf Anke haar klas is als een huiskamer.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings
Foto's Redactie BON

Juf Anke haar klas is als een huiskamer.

Maandag 12 juli werd er op daltonschool de Tweemaster locatie Gerard Doustraat een Werelddansdag gehouden. Een feestdag, omdat juf Anke Nederpel - Jansze in augustus 40 jaar in het onderwijs werkt. Voor Juf Anke begon het allemaal op de KLOS in Den Haag. KLOS (Kleuter Leidster Opleiding School) was de gangbare benaming voor de Opleiding tot Kleuterleidster of kleuterkweekschool, welke in 1984 samenging met de Pedagogische Academie (PA)...

Haar loopbaan begon ze op 11 augustus 1981 op de Duiventil in Katwijk a/d Rijn. een school waar ook echt 3 duiventillen op het plein stonden. Juf Anke: "En elke dag kwam meneer Ouwehand voeren. Het speciale was wel dat ik nog 1 week 18 was voor 30 kleuters. Op 16 augustus 1981 werd ik 19.
Dit was meteen het laatste jaar van de kleuterschool want in 82 begon de basisschool. Na heel even in de Molenhof gewerkt te hebben ben ik op de Otto Baron van Wassenaer van Catwyckschool terecht gekomen. Tijdens een jubileum van die school kwam de Baron ook echt langs."

Na 10 jaar is juf Anke gaan werken op de Poelewaai in Lisse. Juf Anke: "Wat een mooie plek, gewoon een aanlegsteiger voor de stoomboot achter school en veel groen."
De Poelewaai werd Tweemaster en er kwam een groot gebouw aan de Gerard Doustraat. 

Bij juf Anke staan de kleuters op 1: " want spelend en bewegend leren vind ik het leukste om aan te bieden."

mooie herinnering

Juf Anke vertelt: "We zijn vaak naar de pluimvee tentoonstelling geweest in de HOBAHO, naar de thema avond van de kinderboekenweek bij boekhandel Grimbergen, de grote circusdag in de Waterkanten met 2 locaties en de Cuvolis voorstellingen in het Poelhuis,
Verder herinnert de juf zich nog het jaar 1997, toen Lisse 800 jaar bestond: " ik heb toen mee geholpen met het organiseren van een kleuter activiteit. Dirk Scheele is toen naar school gekomen en alle kleuters van Lisse kwamen langs. We zingen nog steeds met Dirk!"
Kinderpopster Dirk Scheele maakt vrolijke kinderliedjes voor kinderen vanaf 2 jaar. Hij toert al meer dan 25 jaar langs theaters en poppodia in Nederland en België,

Heb je een favoriet vak?

Juf Anke: "Ik heb het vak verhalen vertellen ooit heel goed geleerd bij mijn stagejuf in Voorhout op de Boerhaaveschool. Ik kreeg als tip om verkleed te vertellen en ik moest blijven staan tijdens het verhaal. Nu doe ik dat nog steeds op ons handige podium in de aula.
Ook heb ik een keer een dansworkshop gedaan, dat was dansen met materialen. De muziek staat nog op een cassettebandje maar het geluid is nog goed en alle materialen toen gelijktijdig aangeschaft. Een tas vol met lappen, stokjes, linten en elastiek.
De kinderen weten dat vaak nog wel: dat muziekje van die robots doen we dat nog een keer? Of die Moldau met mooie blauwe waterlinten. Vandaar dat ik graag een dansdag wilden op de Tweemaster."

Een klas als een huiskamer.

De juf tot slot: "Ik heb geprobeerd om steeds anders te werken, het thema Herfst komt natuurlijk elk jaar voorbij maar mijn klas zag er toch steeds anders uit. Ik noem mijn klas ook vaak mijn huiskamer."