Datum: 19-09-2021 - 07:04
27
jun
'21
Uit je BOL gaan met....Peter Jonkheer.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Uit je BOL gaan met....Peter Jonkheer.

De  rubriek waar steeds andere bekende mensen uit Lisse en Lisserbroek aan het woord komen. Zij beantwoorden een aantal vragen over zichzelf.
Dit keer is het de beurt aan ......Peter Jonkheer

Van wie ben je er een?

Ik ben er een van Piet Jonkheer en Lida Brouwer uit Hillegom. Mijn vader was bloembollenkweker aan de Stationsweg in Hillegom. Ik heb een broer en twee zussen.

Je jeugdjaren: hoe kijk je daarop terug?

Ik had een fijne jeugd in Hillegom opgroeiend aan de Wilhelminalaan in Hillegom. Ik ging naar de St. Jozefschool en later naar de Mulo in Hillegom aan de Irenelaan, die Hillegommers de ‘eendjesmulo’ noemden. In de late jaren ’50 en vroege jaren ’60 was welvaart nog niet vanzelfsprekend maar mijn vader had een goed lopend bedrijf: wij hadden het daarom heel goed. Ik woonde in een kinderrijke buurt en ik speelde altijd heerlijk buiten. Al vroeg hadden we een televisietoestel en zomers gingen we altijd twee weken op vakantie.

Een ontroerend, emotioneel moment uit je leven.

Dat zijn er veel. De geboortes van mijn drie zonen, mijn huwelijk met mijn lieve vrouw Desideria op 21 augustus 2015 en recentelijk het huwelijk van mijn middelste zoon Geert met zijn Helen. Dat zijn prachtige momenten. Het overlijden van mijn beide ouders, die beiden een gezegende leeftijd mochten bereiken, raakte mij zeer!

Toen ik 60 werd liep ik als ‘verjaarsdagsfeestje’ op onze atletiekbaan 105 rondes (een marathon dus) voor een goed doel. Ik werd daar ondersteund door meer dan 175 lopers die regelmatig een aantal rondjes met me meeliepen. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik daaraan terugdenk!


Waar kennen mensen jou van?

Ik denk dat de meeste mensen me kennen als lid van AV De Spartaan, waar ik al ruim 10 jaren looptrainer ben en de laatste jaren ook krachttrainingen verzorg.

Waar word je gelukkig van?

Samen zijn met vrouw in Nederland of in Oostenrijk. Het feit dat mijn drie zonen gezond zijn, lieve partners hebben en goed ‘terecht gekomen zijn’. Een training verzorgen bij De Spartaan. Kijken naar een oude westernfilm. Af en toe de volumeknop op hard zetten en lekker meezingen met ‘sixtiesmuziek’ en daarbij ‘luchtgitaar’ spelen. Een praatje maken…


Welke eigenschap heb je die weinig mensen nog weten?

Ik ben nogal een ‘kennisman’. Ben dol op tv quizzen zoals 2 voor 12, Per seconde wijzer en Met het mes op tafel! Ik mis geen aflevering.

Wat zijn je hobby’s?

Hardlopen bij mijn club, fietsen, muziek luisteren, concerten bezoeken en films kijken .

Doe je vrijwilligerswerk?

Naast training geven bij de De Spartaan ben ik ook vrijwilliger bij Fietsmaatjes Hillegom/Lisse en stap ik eens in de 2 weken met mijn fietsmaatje op de Duofiets om een tochtje te maken. Een hele fijne bezigheid waaraan mijn maatje en ik heel veel plezier beleven. We zoeken nog vrijwilligers! Jezelf aanmelden is een garantie op een paar leuke uurtjes!


Je favoriete vakantie en/of vakantiebestemming?

Voordat ik mijn Oostenrijkse vrouw in 2011 leerde kennen, ging ik nauwelijks op vakantie. Sinds onze eerste ontmoeting is daar wel verandering in gekomen. Nu is Guntramsdorf, een plaatsje 20km ten zuid-westen van Wenen, een regelmatige bestemming! Wat een heerlijk land is Oostenrijk!


Wat maakt het wonen in Lisse/ Lisserbroek voor jou zo speciaal?

Sinds 1980 mag ik me Lissenaar noemen! En daar ben ik heel blij mee. Een fijn en verzorgd overkomend dorp met een aardige en goede burgemeester met veel sportaccommodatie en veel groen. Er wonen best veel mensen in Lisse, maar het heeft nog een dorpskarakter. En de Lissenaars zijn uit het goede hout gesneden…


Ben je een ochtend- of een avondmens?

Ik heb de neiging om (te) laat naar bed te gaan. Maar ik sta zonder problemen, ook na weinig nachtrust, vroeg op!

Cultuur of natuur?

Beslist allebei hoor. Door de corona is dat eerste wel op een laag pitje geraakt! Geen museum-, bioscoop- en concert bezoek!

Hoe duurzaam ben je?

Dat komt langzaam op gang: afval scheiden, minder vlees eten en ik heb geen auto. Doe alles op de fiets of met het openbaar vervoer.

Wat wil je zeker nog doen? De zogenaamde to do list.

Niets specifieks. Ik hoop dat ik nog flink wat jaartjes met mijn vrouw gezond mag blijven en dat we van onze kinderen en kleinkinderen kunnen blijven genieten. En Ik hoop natuurlijk dat ik evenzo ook nog flink wat jaartjes mag blijven sporten en trainen geven.

Wat wil je nog kwijt dat hierboven niet vermeld staat?

De verdeeldheid in Nederland baart me wel zorgen. We beseffen veel te weinig dat we elkaar, stuk voor stuk, hard nodig hebben. En klein probleem oplossen lukt je vaak wel in je eentje. Maar als de coronacrisis achter de rug is, blijven er veel grote problemen over, die we alleen maar met elkaar de baas kunnen.…

Welke  bekende (man/vrouw) voor Lisse(rbroek) heeft  Peter Jonkheer genomineerd?