Datum: 12-06-2021 - 19:31
09
jun
'21
Van Mavo Business naar de Praktijkgerichte Leerweg.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Van Mavo Business naar de Praktijkgerichte Leerweg.

Volgens hetzelfde principe als HAVO Business, waar Blik Op Lisse regelmatig aandacht aan besteed heeft, is een groep docenten op het Fioretti College in 2017 begonnen met de ontwikkeling van Mavo Business (MB). In 2019 is de eerste groep leerlingen met het programma gestart. De school was op zoek naar een meer praktijkgericht programma voor de leerlingen in 3 en 4 mavo....

Een groep van 25 leerlingen is destijds gestart en werkte wekelijks 3 lesuren aan het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van evenementen die (indien mogelijk) gebaseerd zijn op het uit het werkveld afkomstige vraagstukken, problemen en uitdagingen. Mavoleerlingen met het profiel economie bloeien op als de praktijkomgeving de school binnengehaald en de blik naar buiten gericht wordt.

Het Fioretti College werkt als pilotschool samen met het SLO, OCW, netwerkscholen en het bedrijfsleven om wordt Mavo Business verder te ontwikkelen tot de praktijkgerichte leerweg Economie en Ondernemen.

Wat houdt dit concreet in?

Het reguliere lesprogramma doen de leerlingen in vierenhalve dag. In het andere dagdeel zijn er modules op het gebied van: evenementenorganisatie, presenteren, communicatie en personal branding. (hun geloofwaardigheid vergroten en zich leren te onderscheiden van de concurrentie, om uiteindelijk hun carrière vooruit te helpen)

Uiteindelijk organiseren de leerlingen een real-life evenement, lopen ze stage, gaan ze op excursie en kunnen ze alvast kennismaken met het MBO. De leerlingen zullen beter leren samenwerken, ervaren waar hun kracht ligt en ze kunnen wat ze leren op school direct toepassen in de praktijk. Daarom is er al contact gelegd met diverse MBO-opleidingen in de buurt.

Docent Milou van de Aardweg: " Momenteel volgen 17 leerlingen Mavo Business, maar zij hebben dit vak gekozen in het profiel Economie. Vanaf volgend jaar mag het vak in alle profielen gekozen worden, vanaf 2024 is een praktijkgericht vak verplicht op het VMBO. In principe hebben we ruimte voor een volledige klas.

Welke docenten zitten in de werkgroep Mavo Business?

· Coördinator/ contactpersoon: Nanda Ruigrok-Janssen, docent economie;
· Contactpersoon/teamleider mavo bovenbouw Kees Barnhoorn;
· Opzetten netwerk bedrijfsleven: Ron van Kesteren, docent economie
· Ontwikkelaars: Jolijn Pilon, docent economie en Milou van den Aardweg, docent Nederlands en onderwijswetenschapper

De redactie van Blik op Lisse houdt u graag op de hoogte van de voorbereidingen van het evenement en zal proberen de leerlingen van de Business klas te volgen.

Met dank aan mevr. Milou van den Aardweg en mevr. Nanda Ruigrok - Janssen

Morgen plaatsen we het verslag en foto's van het eerste evenement: de hockey clinic

·