Datum: 19-09-2021 - 06:08
06
jun
'21
Uit je BOL gaan met....René Bakker.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Uit je BOL gaan met....René Bakker.

De  rubriek waar steeds andere bekende mensen uit Lisse en Lisserbroek aan het woord komen. Zij beantwoorden een aantal vragen over zichzelf.
Dit keer is het de beurt aan ......René Bakker

Van wie ben je er een?

Van Wim Bakker en Emmie Van Berkel. Ik kom uit Nieuw-Vennep, de familie Bakker is een Vennepse familie, opa Bakker heeft veel huizen in Nieuw-Vennep gebouwd. Mn vader was uitvoerder in de bouw en een aantal broers van mij zijn ook bouwvakker / aannemer geweest. Mijn moeder komt uit De Zilk. Ik ben de jongste van 12 kinderen, waarvan er nog 11 in leven zijn.

Je jeugdjaren: hoe kijk je daarop terug?

Ik heb een mooie jeugd gehad, opgegroeid in Nieuw-Vennep en tot m’n 20e bij DIOS gevoetbald. Ik zat op de Antoniusschool. Was een geweldige tijd, heel veel gevoetbald op het veldje achter de school. Als de school ’s middags uit ging, snel naar huis, hallo zeggen en naar een trapveldje vlak bij Dios om te voetballen. Dat is nu “helaas” anders, er zijn geen trapveldjes meer.

Een ontroerend, emotioneel moment uit je leven.

Dat zijn er wel een aantal. Ik was 13 toen m’n vader overleed en 18 toen m’n moeder overleed. Ik ben toen bij broer Paul en schoonzus Geeske gaan wonen. Ben daarna in Duitsland gaan wonen om bloemen te verkopen in een bloemenstal. In het weekend wel naar huis in Nieuw Vennep. Ik woonde dan bij m’n broer Paul en schoonzus Geeske. Een nichtje van Geeske, Karin, kwam er een keer helpen met haar ben ik nu 36 jaar getrouwd. De geboorte van m’n drie kinderen zijn ook emotionele momenten en in september van dit jaar komt ons eerste kleinkind.

Waar kennen mensen jou van?

In Nieuw-Vennep ben ik een Bakkertje, en daar zijn er veel van. In Lisserbroek ben ik bekend van V.V. Kagia, en ik ben eigenaar van Meer Assurantiën en daar kennen ook veel mensen mij van.

Waar word je gelukkig van?

Net als bijna iedereen word ik gelukkig van de mensen om me heen. Iedere vrijdag haal ik bij een vriendin haar hond op en dat is een feest. De hond is een Berner Sennen en we zijn dikke maatjes. Verder doe ik veel aan bewegen, of sporten. 1 of 2 x hardlopen met m’n hardloopvriendinnen, fietsen met Karin en wandelen met Bruce houden me fit en verhogen mijn kwaliteit van leven.

Welke eigenschap heb je die weinig mensen nog weten?

Dat ik kinderen machtig vind. Ik wilde altijd leerkracht worden op de basisschool en heb zelfs een jaar op de Pedagogische Academie gezeten, maar dat was geen succes. Op zaterdagochtend kijken bij de allerkleinsten bij V.V. Kagia is zo leuk. Het plezier wat deze kinderen uitstralen is geweldig.

Wat zijn je hobby’s?

Hardlopen, ik ben lid van de Spartaan. (halve marathon van Leiden gelopen) Ook fietsen doe ik graag, heb de Alpe d’Huez beklommen en heb vaak meegedaan aan de toureditie van de Amstel Goldrace. Lezen doe ik ook graag, maar daar komt weinig van. Persoonlijk denk ik dat dit één van de belangrijkste hobby’s is voor een mens. Lezen kun je overal en heeft geen leeftijdsgrens.

Doe je vrijwilligerswerk?

Ja, al vanaf m’n 16e. Ik ben bij Dios toen lid geworden van de jeugdraad. Dit was een onderdeel van de jeugdcommissie en bestond uit alleen jeugdleden. (D t/m A junioren) We hadden een eigen krantje voor en door alle jeugdleden gemaakt. Er werd door heel veel jeugdleden stukjes opgestuurd en de moppentrommel was hilarisch. Met een typemachine werden er stencils gemaakt met de teksten en met een stencilmachine werden de pagina’s gedrukt. Alle bladen lagen op stapeltjes en op volgorde. We liepen dan langs de stapeltjes om 1 blaadje te pakken. Als laatste een nietje erin en het boekje was klaar. Ook organiseerden we o.a. een jaarlijks terugkerend voetbaltoernooi voor de leeftijd groep 8. (toen D-pupillen) Dios had in die jaren goed contact met Zwaluw VFC uit Vugt. Wij gingen een weekend naar Vugt met ons elftal en sliepen toen thuis bij een speler van Zwaluw VFC. En zij kwamen naar Nieuw-Vennep en sliep de speler dan bij ons thuis. Bij mij sliep Gijs, dat weet ik nog. Op zaterdag gingen we dan iets leuks doen (we zijn toen bij het Evoluon in Eindhoven geweest, dat was van Philips) en op zondag was er een toernooi. Het oprichten van een Jeugdraad bij Kagia is nog een wens van mij.

Je favoriete vakantie en/of vakantiebestemming?

Ik heb geen favoriete bestemming. Ga graag op wintersport, heb wandelvakanties gehouden in Engeland en Duitsland. Op dit moment is fietsen onze favoriete manier van vakantie vieren. Karin en ik hebben afgelopen jaar gefietst in Tsjechië en komende zomer gaan we de 11-stedentocht fietsen in Friesland.

Wat maakt het wonen in Lisse/ Lisserbroek voor jou zo speciaal?

Ik woon sinds 1984 in Lisserbroek en hier is er nog een bruisend dorpsleven. Saamhorigheid is is Lisserbroek goed ingeburgerd.

Ben je een ochtend- of een avondmens?

Geen van beide. Ik heb m’n uurtjes slaap nodig.

Cultuur of natuur?

Natuur. Ben in Canada geweest en daar is de natuur zo mooi. Wandelen en fietsen door de natuur doe ik graag net zoals wandelen met de hond in het park aan de IJweg of het Haarlememeers bos. Een museum-jaarkaart is aan mij niet besteed.

Hoe duurzaam ben je?

Niet genoeg. Ik heb bijvoorbeeld nog geen zonnepanelen. Staat op de bucketlist. Wel doen we thuis fanatiek aan afvalscheiding. We hebben bijna geen restafval meer, omdat we plastic en GFT scheiden, net als uiteraard oud papier. Het is jammer van de container bij ons dorpshuis er niet meer is. De gemeente is gestopt met de subsidie hiervoor waardoor de containers bij de brengparkjes vaak vol zitten en dus vaker geleegd moeten worden.

Wat wil je zeker nog doen? De zogenaamde to do list.

Op dit moment heb ik 1 hele grote wens. Corona overwinnen zodat we bij V.V. Kagia weer bij elkaar kunnen komen.
De gezelligheid in onze kantine is wereldwijd bekend in de Bollenstreek.

Wat wil je nog kwijt dat hierboven niet vermeld staat?

Dat de eenheid van ons Nederlandse volk weg is door Corona. Er is verdeeldheid gekomen, en respect is ver te zoeken. Volgens mij accepteert 99% van de Nederlanders de maatregelen en die hoor je niet. Maar als je tegen de maatregelen bent, ……

Welke  bekende (man/vrouw) voor Lisse(rbroek) heeft  René Bakker genomineerd?