Datum: 18-04-2021 - 19:38
07
apr
'21
Verspreiding corona in Lisse en buurgemeenten en nieuwe testlocaties voor onderwijs. (week 13)
Geschreven door GGD Hollands Midden

Verspreiding corona in Lisse en buurgemeenten en nieuwe testlocaties voor onderwijs. (week 13)

In de week van 29 tot 4 april zijn 26.008 inwoners uit Hollands Midden getest in de corona teststraten. Afgelopen week testte 8,5% positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is hetzelfde percentage als vorige week....

Pauze AstraZeneca vaccinaties

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft afgelopen vrijdagmiddag besloten het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar (vanaf geboortejaar 1961) tijdelijk te stoppen. Om praktische redenen heeft de GGD GHOR Nederland ook de afspraken voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar geannuleerd. Dit omdat er slechts enkele afspraken met AstraZeneca per locatie gepland stonden voor die doelgroep. Door die lage aantallen zou er vaccin verspild worden. Op woensdag 7 april wordt een besluit genomen over het verdere gebruik van AstraZeneca, inclusief de tweede prik voor mensen die al een eerste keer gevaccineerd zijn.

In Hollands Midden zijn vanwege deze pauze in totaal 601 afspraken afgezegd. Alle betrokkenen, medewerkers uit de langdurige zorg, hebben een SMS ontvangen en/of zijn gebeld. Het is voor deze groep medewerkers nu niet mogelijk om nieuwe vaccinatieafspraak voor AstraZeneca te maken. Zij worden ook niet met een ander vaccin gevaccineerd.

Huisartsen in de provincie Zuid-Holland vaccineren nog wel met AstraZeneca. Zij vaccineren op dit moment de mensen met het geboortejaar 1956 en 1957. Als u tot deze doelgroep behoort ontvangt u vanzelf een uitnodiging van uw eigen huisarts. ​

Vaccinatie alleen mogelijk met uitnodigingsbrief

De GGD GHOR Nederland merkt dat mensen die nog niet aan de beurt zijn toch proberen een vaccinatieafspraak te maken. De GGD vaccineert deze personen niet en annuleert alle afspraken van mensen die nog niet aan de beurt zijn.

Op dit moment zijn mensen die geboren zijn in 1947 en 1948 aan de beurt voor vaccinatie door de GGD. Als u tot deze doelgroep behoort kunt u een afspraak maken nadat u een uitnodigingbrief heeft ontvangen.

Bij positieve uitslag zelftest: hertest door GGD

De eerste zelftesten zijn vanaf deze week te koop in apotheken. Het ministerie van VWS heeft deze zelftest toegelaten op de markt. Een zelftest kost 8,95 euro per stuk en mag alleen gebruikt worden door mensen zonder klachten en zonder nauw contact met een besmet persoon. Mensen die positief testen met een zelftest, moeten daarna een testafspraak maken bij de GGD om de uitslag te bevestigen met een PCR-test.

De reden waarom je een positieve test bij de GGD moet bevestigen, is omdat de zelftest minder betrouwbaar is dan de PCR-test. Door je uitslag te bevestigen bij de GGD weet je zeker dat je ook echt corona hebt. Een coronatest bij de GGD is altijd gratis.

Slechts één vaccinatieprik als je het afgelopen half jaar corona hebt gehad

Mensen die in het afgelopen half jaar positief zijn getest op corona kunnen vanaf vandaag bij het maken van een vaccinatieafspraak aangeven dat ze maar één afspraak willen maken.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt. Ook blijkt dat één dosis vaccin binnen die zes maanden voor een flinke verhoging van antistoffen tegen corona zorgt. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest met slechts één dosis te vaccineren.

Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie gebeurde, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie wel gewoon door. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en het afgelopen half jaar positief zijn getest, wordt gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen.

Houd je aan de gedragsregels na je vaccinatie

Op de GGD-vaccinatielocaties horen we regelmatig mensen zeggen dat ze na hun vaccinatie gelijk met hun kinderen en kleinkinderen gaan knuffelen. We begrijpen die wens, maar toch is het niet de bedoeling.

Er is nog weinig bekend over de besmettelijkheid van corona na vaccinatie. Afgelopen week is een onderzoek uit de VS veel in het nieuws geweest. De besmettelijkheid zou na vaccinatie flink zijn afgenomen. Die conclusie is te voorbarig en kan niet worden getrokken uit dat onderzoek. Tot er meer bekend is over de effecten van vaccinatie over het overbrengen van corona, is het daarom belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Dus ook de mensen die al gevaccineerd zijn. Op die manier kan het coronavirus zich niet verder verspreiden.

Vier nieuwe coronasneltestlocaties in Leiderdorp, Teylingen, Krimpenerwaard en Bodegraven-Reeuwijk voor medewerkers onderwijs en kinderopvang

GGD Hollands Midden vindt het belangrijk om medewerkers in het onderwijs en de kinderopvang de mogelijkheid te bieden om dichtbij, snel en betrouwbaar getest te kunnen worden op corona om zo verspreiding van het virus te voorkomen.Eerder opende de GGD Hollands Midden al sneltestlocaties op scholen in de gemeenten Waddinxveen, Noordwijk, Leiden en Gouda. Deze sneltestmogelijkheid blijkt in een behoefte te voorzien. Deze week komen er vier nieuwe locaties bij:

6 april
Leiderdorp (BSO Het Koetshuis)
Krimpenerwaard (OBS Kiezel en Klei in Bergambacht)
Bodegraven-Reeuwijk (IKC Schatrijk in Bodegraven)

8 april
Teylingen (Kindcentrum Sterrenwerk)
Op deze locaties kunnen álle medewerkers van het primair- en voortgezet onderwijs en kinderopvang die werken in de betreffende gemeente zich laten testen. Scholen en kinderopvanglocaties ontvangen bericht van de GGD Hollands Midden als hun medewerkers hiervan gebruik kunnen maken.

Hoe werkt het?

Medewerkers kunnen zich op deze locaties laten testen, zonder afspraak en voor aanvang van de werkdag. Al vanaf 07.00 uur zijn zij welkom. Als zij in quarantaine zitten kunnen zij zich hier alleen op en na dag 5 laten testen. De GGD gebruikt een antigeensneltest, zodat de uitslag na 15 minuten bekend is. De locaties zijn zo opgezet dat we op een verantwoorde manier kunnen werken, rekening houdend met alle coronamaatregelen.

Ervaring met sneltesten

GGD Hollands Midden heeft al langere tijd positieve ervaring met sneltesten. De mogelijkheid om een sneltest te doen kan sinds januari op afspraak, op de reguliere GGD testlocatie in Leiden. Alle medewerkers uit de regio in het primair- en voortgezet onderwijs en de kinderopvang kunnen hier nog steeds terecht. Met de opgedane kennis bieden we nu de sneltest dichter bij de doelgroep aan én voor aanvang van de werkdag.

Waarom inzet van sneltesten?

Nu de scholen en kinderopvangcentra weer geopend zijn, staan onderwijs- en pedagogisch medewerkers regelmatig voor een dilemma. ‘Mijn klachten kunnen passen bij corona. Ik blijf thuis en laat mij testen, want ik wil geen risico nemen. Het gevolg is dat mijn klas geen leraar heeft vandaag en misschien ook morgen, want de uitslag heb ik niet meteen.’

Het doel is dan ook door middel van sneltesten die laagdrempelig worden aangeboden direct duidelijkheid te geven over de besmettelijkheid van deze persoon en op die manier de verspreiding van het virus te voorkomen. Daarmee dragen we ook bij aan de continuïteit van het onderwijs en de kinderopvang en hopen we rust te brengen bij ouders en medewerkers.

Coronacijfers per gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl 

 besmettingen 22/2-28/2 1/3-7/3 8/3-14/3 15/3-21/3 22/3-28/3 29/3-4/4
Lisse 40 36 72 69 69  86
Hillegom 37 30 28 49 56  55
Noordwijk 80 68 106 172 133  140
Teylingen 100 102 72 76 118  142
Katwijk 151 107 150 290 347  357

 Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay