Datum: 27-03-2023 - 16:53
09
mrt
'21
Brief burgemeester Lies Spruit aan 18-jarigen.
Geschreven door burgemeester Lies Spruit
Foto's Redactie BON

Brief burgemeester Lies Spruit aan 18-jarigen.

"Op 17 maart is de Tweede Kamerverkiezing. Jij mag dan voor het eerst stemmen. Dat is jouw kans om mee te beslissen. Dat is jouw kans om mee te beslissen wie de 150 nieuwe leden van de Tweede Kamer worden.
Echt belangrijk, want:...

de Tweede Kamer maakt samen met de regering nieuwe wetten;
de Tweede Kamer controleert de regering;
de Tweede Kamer kan voorstellen van de regering goedkeuren of afkeuren.
Als je stemt op jouw favoriete kandidaat van jouw favoriete politieke partij, heb jij invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. En dus op hoe alles de komende jaren in Nederland geregeld wordt.

Hoe werkt het?

Heel simpel. Je krijgt vanzelf een stempas thuisgestuurd. Die neem je, met jouw ID (rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) mee naar het stemlokaal. Daar krijg je een stembiljet. Hierop maak je het vakje voor de naam van jouw favoriete kandidaat rood. Daarna stop je het biljet in de stembus.

Waar en wanneer kan ik stemmen?

Je krijgt een lijst thuis met adressen van alle stemlokalen in onze gemeente. Daar kun je op 17 maart stemmen, van half 8 ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds. Ook op www.waarismijnstemlokaal.nl vind je de stembureaus bij jou in de buurt.

Stemmen en Corona

Door Corona gelden er speciale maatregelen. Zo doe je een gezondheidscheck voordat je gaat stemmen. Bij klachten ga je niet naar een stemlokaal. Je kunt dan iemand anders vragen om jouw stem uit te brengen. Dat heet machtigen. Kijk op de achterkant van je stempas hoe je dat doet. Als je tot een risicogroep behoort, kun je ook stemmen op 15 en 16 maart.
Kijk op www.lisse.nl/verkiezingen op welke plekken dit kan.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met de gemeente, via <contactpersoon, tel.nr en/of mailadres>. Meer informatie over de verkiezingen vind je op www.elkestemtelt.nl 

Stemmen is geen plicht, maar een recht. Maak er gebruik van, want #elkestemtelt!

Met vriendelijke groet,

A.W.M. (Lies) Spruit

Burgemeester