Datum: 26-02-2021 - 14:03

Advertentie Fio banner

19
jan
'21
Kinderopvang op De Klarinet: De juf is een digitale duizendpoot.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Kinderopvang op De Klarinet: De juf is een digitale duizendpoot.

Scholen en kinderopvang komen steeds meer in de knoop met de noodopvang van kinderen. De basisscholen blijven in ieder geval tot 8 februari nog dicht. Ondertussen zit de noodopvang bij scholen en kinderopvang vol. Soms worden er zelfs kinderen geweigerd, omdat te veel ouders er een beroep op doen.....

Veel meer ouders dan de eerste lockdown periode doen een beroep op scholen. Bij sommige scholen is dit vier keer zoveel. Veel ouders die in vitale beroepen werken zijn nu minder angstig om hun kind naar school te sturen. Daarnaast zou een mogelijke burnout van ouders een reden voor deze toename kunnen zijn. Anderen zijn bang om hun baan mogelijk te verliezen....

Hoe zit dat in Lisse? De redactie van Blik op Lisse ging langs bij directeur Romana van der Holst van De Klarinet. 

De Klarinet.

Basisschool De Klarinet  is met 385 leerlingen de grootste vestiging voor primair onderwijs in Lisse. Het gemiddeld aantal leerlingen per schoolvestiging in het basisonderwijs in de  Lisse is 248. Voor alle scholen in Nederland is het gemiddelde 209 leerlingen. (bron: alle cijfers.nl)

Wat heb je geleerd van de vorige keer? Wat waren toen de tips en tops?

Romana: "We zijn veel handiger geworden in het gebruik van de middelen die beschikbaar zijn, dus konden sneller de switch maken. Je wist nu wat er ging komen. We wisten nu wie de "zorgleerlingen" waren en konden die meteen naar school laten komen. We hadden ook gemerkt dat het thuis lesgeven niet door alle ouders even makkelijk werd gedaan. De afgelopen maanden hadden we regelmatig al leerlingen die door quarantaine thuis de lessen mee volgden dus er was al mee geoefend."

Wat doen jullie nu anders dan de vorige keer?

Romana: "We geven nu meer "live" onderwijs. Dat betekent dat we alle leerlingen van de groepen 3 t/m 8 in ieder geval de ochtenden en de bovenbouw ook een deel van de middag online willen hebben. En dan echt voor de basisvakken (lezen, rekenen, spelling, begrijpend lezen en voor de bovenbouw ook aardrijkskunde, geschiedenis, natuur) De leerkrachten geven dan instructie die de leerlingen dan mee kunnen volgen. Dan volgt er een stukje verwerking, evt. extra uitleg voor leerlingen die dat nodig hebben, kunnen er vragen gesteld worden en daarna wordt het volgende vak gegeven. De vorige keer namen we de instructies op als een filmpje en kregen de leerlingen de opdracht om deze te bekijken voordat ze het werk gingen maken. Bij de terugkeer op school, was de ervaring dat veel leerlingen toch die instructie niet bekeken hadden en dus onvoldoende "geleerd" hadden. Op deze manier proberen we ook de druk op de ouders weg te nemen. In principe is de leerling onder de hoede van de leerkracht en komt het lesgeven niet bij de ouders terecht. Natuurlijk hebben we de ouders wel nodig om te helpen bij de technische dingen, maar we zien ook dat de leerlingen, zelfs in groep 3 al veel kunnen."

Hoe hebben jullie de contacten naar de kinderen geregeld?

Romana: "Met de groepen 3 t/m 8 dus dagelijks. Met de (ouders van) leerlingen die om een of andere reden niet online verschijnen, nemen we aan het einde van de dag contact op. Voor de kleuters zijn op dit moment een aantal keer per week contact momenten afgesproken. Dan leest de juf bijv. online een verhaal voor, doet ze een spelletjes met de groep (bijvoorbeeld: zoek iets rond en blauws in huis). Voor 2 weken was dat even voldoende, maar mocht de lockdown wederom verlengd worden, zal ook dit intensiever worden."

Gaan er devices (IT apparaten) mee naar huis?

​Romana: "Vanaf oktober heb ik ouders al in de nieuwsbrief geadviseerd om rekening te houden met thuiswerken (bijvoorbeeld in het geval van quarantaine) en alvast de middelen aan te schaffen. Maar dat lukt natuurlijk niet iedereen. We hebben een deel van de devices van school uitgeleend, maar we hebben maar 80 stuks op school en 300 leerlingen die dagelijks ingelogd moeten zijn. We hebben op school ook devices nodig voor leerlingen die gebruik maken van de noodopvang, hoewel we ook aan die ouders hebben gevraagd om een device van thuis mee te nemen. We hebben nog een subsidie aanvraag gedaan voor extra devices, maar deze is helaas afgewezen. Onze populatie is gemiddeld "te rijk". Ik ben nog aan het kijken of we eventueel van andere scholen kunnen lenen.

Wat doen jullie met zorgleerlingen en opvang van ouders in vitale beroepen?

Romana: "​Omdat de ervaring van de vorige keer was dat er veel leerlingen van de noodopvang gebruik maakten en de leerkrachten nu eigenlijk niet ingezet kunnen worden omdat ze les moeten geven, zijn we best streng geweest. Beide ouders moeten een vitaal beroep hebben of werk waarvoor ze echt niet thuis kunnen werken. We hebben ook getipt dat ouders het eventueel onderling kunnen regelen en kinderen kunnen nu gelukkig wel bij opa's en oma's terecht.
Alsnog zijn er nu op de drukke dagen ruim 40 leerlingen op school. Gelukkig kunnen we nu, in tegenstelling tot de eerste schoolsluiting wel stagiaires inzetten, omdat ze naar school mogen komen. Zij doen dus de noodopvang. De gymleerkracht komt ook om de leerlingen in de middag gymles te geven. SKOL Kinderopvang heeft 1 medewerker beschikbaar gesteld om 3 ochtenden te komen helpen. Dat is echt heel fijn. Als de schoolsluiting langer duurt verwacht ik wel dat de noodopvang nog wat toe gaat nemen omdat sommige ouders het  wel voor twee weken hebben kunnen regelen, maar dat het lastiger wordt, wanneer het langer gaat duren.
Leerlingen die het thuis om verschillende redenen niet gemakkelijk hebben vangen we 3 ochtenden per week op in ons "Klarinetcafé". Onze intern begeleiders doen deze opvang. Daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt.
Leerlingen waarvan we tijdens het thuisonderwijs merken dat ze daarvan in de knel raken, bieden we alsnog aan om naar school te komen."

Met dank aan Romana van der Holst , directeur Basisschool De Klarinet - Lisse