Datum: 18-08-2022 - 19:06
16
dec
'20
Feestdagen nog altijd populair bij inbrekers.
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings

Feestdagen nog altijd populair bij inbrekers.

De feestdagen komen er weer aan en dat weten de dieven ook. Kerst, oud en nieuw, maar ook Koningsdag blijven populair bij het dievengilde. Uit claims bij verzekeraars blijkt dat het risico op een inbraak rond de feestdagen maar liefst 50 procent hoger ligt dan op een ‘gewone’ dag. Dit blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken 2020 van het Verbond van Verzekeraars....

Lichte daling 2019

Verzekeraars zien in 2019 een lichte daling in het aantal claims op de inboedel- en opstalverzekering van particulieren naar aanleiding van inbraak. “Maar de piek tijdens de feestdagen blijft, dat baart ons zorgen”, zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond. Een mogelijke verklaring voor de dalende trend in de afgelopen jaren is dat consumenten zich meer bewust zijn van het inbraakrisico en betere preventiemaatregelen nemen. Omgerekend ontvangen verzekeraars tijdens de feestdagen de afgelopen vier jaar nog steeds gemiddeld 12 inbraakclaims per uur. Dat zijn 293 slachtoffers per dag.

Donkere dagen

December is veruit de maand met het hoogst aantal inbraakclaims. Waar in december het gemiddelde op 7121 ligt, is juni een stuk ‘veiliger’ met een gemiddelde van 4866 claims.

De jaarwisseling is het populairst onder inbrekers. Het aantal inbraakclaims dat tijdens oud en nieuw binnenkomt, ligt 90 procent hoger dan op een gemiddelde dag. De afgelopen vier jaar noteerden verzekeraars jaarlijks gemiddeld 694 claims rond de jaarwisseling.

Daling inbraken vanwege corona?

Uitjes naar bijvoorbeeld kerstmarkten of wintersportplaatsen worden nu niet gemaakt. Bovendien wordt er veel meer thuis gewerkt. Inbrekers hebben daarom, zo lijkt het, minder kans om rustig hun gang te gaan bij een inbraak. De verwachting is dat het aantal woninginbraken in 2020 daardoor relatief lager zal uitvallen, zei Weurding donderdagochtend op Radio1.

Reken je niet rijk

De voorzitter van de stichting Nationale Inbraak Preventie, Coen Staal, denkt echter dat we ons niet rijk moeten rekenen, want een kwart van de respondenten uit het onlangs gehouden onderzoek geeft aan toch niet thuis te zijn tijdens de feestdagen: “Juist als meer huizen bewoond zijn, vallen de lege huizen extra op. Inbrekers zijn altijd op zoek naar de zogenaamde ‘makkelijke prooien’, dat zijn woningen waar overduidelijk geen mensen in aanwezig zijn én waar je niet heel veel moeite hoeft te doen om in te breken.”

We schrijven regelmatig over inbraak, en wat je zelf kunt doen om inbrekers buiten de deur te houden. Bekijk hier onze tips. Wij wensen je alvast hele fijne, maar bovenal veilige feestdagen toe!

Deze rubriek werd mogelijk gemaakt door VDSD, helderheid in verzekeren.

Afbeelding van Steffen Salow via Pixabay 

allen met achtergrond