Datum: 18-09-2020 - 11:49
16
sep
'20
Nieuw Straatproject van start in Lisse.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Nieuw Straatproject van start in Lisse.

Ruim twintig bewoners bezochten dinsdagavond 15 september het Poelhuis om een bijeenkomst bij te wonen voor weer een nieuw straatproject. Een project waarbij inwoners onder begeleiding aan de slag gaan om gezamenlijk hun wijk, met veelal dezelfde type woningen, te verduurzamen....

Tijdens dit nieuwe straatproject gaat het om de woningen aan de Van Ostadestraat, de Paulus Potterstraat en de Jozef Israelstraat in Lisse, in totaal 96 woningen. Het is het vierde straatproject in Lisse, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Lisse en wordt begeleid door het Duurzaam Bouwloket, Bollenstreek Duurzaam en Klimaatgesprekken. De Fazantstraat, de Meeuwenlaan (EO) en de Vuursteeglaan (EO) gingen hen al voor.

Duurzaam Bouwloket heeft voorafgaande aan de avond twee type woningen uit deze wijk bezocht en gescand op de bouwkundige staat en mogelijkheden voor verduurzaming. De woningen zijn gebouwd in 1968 en 1970. Het energieverbruik van beide tussenwoningen bedraagt respectievelijk 240,- en 82,- euro per maand. Het is een beetje appels met peren vergelijken, want de ene woning wordt bewoond door een gezin en de andere woning door een echtpaar. Een ander belangrijk punt in deze vergelijking is dat de tweede woning al is voorzien van vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en HR++. Glas. Dat verklaart dan ook de veel lagere energielasten van deze woning.

Gijs Verdonk van het Duurzaam Bouwloket toont in zijn presentatie aan, dat een gemiddeld verbruik van 160,- euro per maand in 15 jaar in een totaal van 35.000,- aan energiekosten resulteert. Maatregelen die zich binnen 10 jaar terug te verdienen, en dat zijn de genoemde maatregelen, zijn dan ook echt aan te raden om toe te passen, zo laat hij weten.
Gijs stelt een stappenplan voor om de woningen in deze buurt te verduurzamen:

1. isoleren
2. ventileren
3. zonnepanelen
4. duurzaam verwarmen

Ook de kleine maatregelen komen aan bod; radiatorfolie, naad- en kierafdichting en leidingisolatie zijn eenvoudig uit te voeren en leveren veel besparing in het energieverbruik op.
Vanuit de zaal komen bij de diverse onderwerpen gerichte vragen van bewoners, waarmee veel wordt opgehelderd. Marieke Jacobs van Klimaatgesprekken informeert dat na deze avond met een groep van maximaal acht bewoners in keukentafelgesprekken verder wordt gepraat om concrete stappen te nemen. Andere buren kunnen vervolgens van de ervaringen van deze acht inwoners leren om ook duurzame stappen te ondernemen.
Acht bewoners hebben zich na afloop van de bijeenkomst gemeld dat ze graag mee willen doen aan de klimaatgesprek sessies. Wilt u ook een straatproject bij u in de straat? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie over deze informatieavond staat op www.duurzaambouwloket.nl/lisse. Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 072 - 743 39 56

Met speciale dank aan Lisa de Blok, Paul Zwetsloot en Jamie de Ridder (Projectondersteuner Duurzaamheid gemeente Lisse)

Wilt u geïnformeerd worden over de aanschaf van zonnepanelen? Hieronder staan drie aanbieders van panelen die u graag verder willen helpen.

Afbeelding van skeeze via Pixabay

 Solfast Vandiemen zonnepanelen Homma electrotechniek  Installatiebedrijf van Nes 
 logo solfast  Homma logo  3 x 2  Logo Van Nes LC FC 2

Solfast Vandiemen zonnepanelen Homma electrotechniek  Installatiebedrijf van Nes