Datum: 27-09-2020 - 15:43
15
sep
'20
Aantal scheidingen in Zuid-Holland toegenomen: cijfers Lisse en buurgemeenten
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Aantal scheidingen in Zuid-Holland toegenomen: cijfers Lisse en buurgemeenten

In Zuid-Holland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 8,2% (was 7,6% in 2010). Rotterdam spant de kroon: met een percentage van 9,7% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer. In het kader van de Dag van de Scheiding brachten zij scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden......

Grote provinciale verschillen

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Zuid-Hollanders met een scheidingspercentage van 8,2% bovengemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Aandeel gescheiden inwoners stijgt bijna overal in Zuid-Holland

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in bijna alle Zuid-Hollandse gemeenten toe. De grootste stijging is te zien in Kaag en Braassem.

Opvallende gemeenten binnen Zuid-Holland

Binnen Zuid-Holland wonen - relatief gezien - de meeste gescheiden mensen in Rotterdam. In de gemeente is namelijk 9,7% van de inwoners gescheiden. Ook in Zoetermeer (9,6%) en Rijswijk (9,5%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Zuid-Hollandse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Hardinxveld-Giessendam: hier is 'slechts' 4,3% van de inwoners gescheiden.

 dorp gescheiden aantal inwoners in procenten 
 Lisse  7,8
 Noordwijk  8,3
 Hillegom  8,2
 Teylingen  6,9
Katwijk 5,7
Haarlemmermeer 7,5

Voor meer informatie  bekijk het overzicht bij Independer.

Grote gevolgen echtscheiding op autoverzekering

Bij een scheiding komt er veel op mensen af; emotioneel maar ook financieel. De autoverzekering staat waarschijnlijk niet bovenaan de meeste financiële to-do-lijsten. En dat terwijl er toch vele honderden euro's mee gepaard kunnen gaan. Als mensen in hun relatie de auto samen delen, gaat de opgebouwde premiekorting – op basis van schadevrije jaren - naar de partner op wiens naam de polis staat

"Een nieuwe verzekering niet klakkeloos bij je vorige verzekeraar afsluiten"

Samson: "Wij merken dat we vooral vrouwen aan de telefoon krijgen die verbijsterd zijn als zij na de scheiding een autoverzekering op eigen naam afsluiten, en dan een torenhoge premie gepresenteerd krijgen". Samson raadt mensen in deze situatie aan om niet klakkeloos een nieuwe verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar de gezamenlijke auto misschien al jaren was verzekerd. Omdat de premieverschillen flink uiteenlopen – ook als je opnieuw moet beginnen - is het verstandig om eerst te kijken bij welke verzekeraar je de beste deal krijgt. Je ziet dat dezelfde verzekeraar in sommige situaties een zeer aantrekkelijke premie biedt terwijl hij in een andere situatie juist een van de duurste is."

Afbeelding van Clker-Free-Vector-Images via Pixabay