Datum: 31-10-2020 - 14:17

extra vak bovenaan z en z

31
aug
'20
Open monumentendag 2020.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Open monumentendag 2020.

Op zaterdag 12 september 2020 openen 14 kleurrijke monumenten in Lisse hun deuren voor het publiek. Binnen de huidige regelgeving van de overheid heeft het Comité Open Monumentendag Lisse kans gezien om toch een bescheiden programma aan te bieden op deze dag......

Het thema van dit jaar is ‘Leermonument’: Over elk monument valt wel wat te leren, alle opengestelde monumenten zullen dit jaar dan ook leermonumenten zijn!
Naast monumenten zijn er ook twee thema-deelnemers geopend: Het Fioretti-college en de Bibliotheek. Alle deelnemers zijn gratis toegankelijk!

Ook De Oude School en de vm. Rijkstuinbouwschool zijn op deze dag open. Een unieke kans om hier even binnen te kijken! Op veel plaatsen zullen muzikale optredens zijn in diverse stijlen. In de kerken worden de orgels bespeeld en in Museum de Zwarte Tulp kunt u nog genieten van de tentoonstelling ‘400 jaar Mayflower – Planten van Pilgrims’.
De molenaar is aanwezig om tekst en uitleg te geven bij de Zemelpoldermolen en ook allerlei presentaties in Floralis zullen dit jaar niet ontbreken. Voor een bezoek aan ’t Huys Dever of een rondleiding in kasteel Keukenhof zult u vooraf even moeten reserveren op de websites van deze locaties. Vereniging Oud Lisse zal in de Vergulde Zwaan een overzicht geven van het onderwijs door de jaren heen: ‘Van griffel tot iPad’.

Meer informatie over tijden en locaties kunt u vinden in de flyer die een week voor Open Monumentendag is af te halen bij de VVV, of op de dag zelf bij één van de Monumentendag deelnemers.

Voor het complete programma kunt u ook terecht op https://www.facebook.com/openmonumentendaglisse/

Bezoekers dienen zich te houden aan de genomen bezoekmaatregelen en looproutes in de panden. De deelnemers zijn geopend van 10.00 tot 17.00 uur op deze 34e Open Monumentendag in Lisse.

Het programma van 2020 in vogelvlucht:

(alles onder voorbehoud van de richtlijnen van het RIVM en akkoord van onze burgemeester)

1. Het Fioretti College, Sportlaan 3. Hier is om 9.30 uur de opening door de burgemeester en rector van het College en de voorzitter van comité. Ervaar in de school het onderwijs anno 2020. Docenten en studenten geven je uitleg.

2. Het witte kerkje aan de Prinsessestraat 1. Momenteel kerk en conferentieruimte, speciaal een juweel van een historisch Gilmann orgel.

3. De kerk van de Samenwerkingsgemeente aan de Veldhorststraat 48. Gemoderniseerde kerkzaal en ruimte waar Route 66 Lisse weer een concertje geeft.

4. Even een uitstapje naar het Landgoed Keukenhof, Stationsweg 1. Waar je na reservering het Kasteel kunt bezichtigen. Tevens moet je voor de horeca, “de Hofboerderij”, reserveren via tel.0252-465597. De tuin met dahlia’s, Frederik’s hof, de Groene Bol, de kinderboerderij en het oude duinbos zullen locale en (inter)nationale bezoekers aan hun trekken laten komen.

5. Terug naar ons dorpscentrum: De Bibliotheek aan de Koninginneweg 79A, waar ze op tafels voorbij de ingang vele leerzame boeken zullen uitstallen. Er zijn doorgaans activiteiten voor kinderen om ze te promoten te lezen, taalcoaches om Nederlands te leren voor uitheemse personen, en er is les om te gaan met computers voor senioren.

6. Theater Floralis aan het Floralisplein 69. De inpandige dans-, theater- en muziekverenigingen zullen in actie komen. ’s Middags is de mijnzaal in gebruik voor reguliere filmvertoning. De horeca is open. Het planbureau van Bescal is hier ondergebracht.

7. Salemkerk, Tulpstraat 35. Gereformeerde gemeente Lisse, rondleiding en orgelbespeling.

8. De Vergulde Zwaan waarin de Cultuur-Historische Vereniging “Oud Lisse” is ondergebracht, 1e Havendwarsstraat 4, met een tentoonstelling: de historie van het onderwijs: van Griffel tot laptop. Ontdek naast de werkruimten ook de zolder met museale antiquiteiten. Wij zoeken nog nieuwe leden en vrijwilligers.

9. Museum de Zwarte Tulp, Grachtweg 2A. Via de looproute kijk je naar de tentoonstelling “400 jaar Mayflower-Planten van Pelgrims”, serviezen, schilderijen met bolbloemen en op de 1e etage: geschiedenis van de Bollenstreek, mogelijk een activiteit in de binnentuin.

10. De Oude School, Heereweg 253. Met de beheerders van dit atelier/galerie Iet Langeveld en Wout Ruigrok kun je een kijkje hebben in klaslokalen voor teken- en schilderactiviteit. Maak kennis met Langeveldershof voor bezigheden bij beginnend-dementieel personen.

11. De St. Agatha kerk, Heereweg 275. Rooms-katholiek, de basiliek van de Bollenstreek, bezichtiging, orgelbespeling en afsluitend orgelconcert door Cor de Vries om 16 uur. De toren met magnifiek uitzicht is dit jaar niet te beklimmen.

12. De Zemelpoldermolen, 1e Poellaan 65. Houdt de polder droog, met voldoende wind draaien de wieken, lekker buiten.

13. De Loft in de voormalige RijksTuinbouwschool, Heereweg 343. Bewonder de bijzondere zolder met originele hardhouten balken. Hier leer je modern te ondernemen. Reunie-plaats voor studenten van de tuinbouwschool.

14. Huys Dever, Heereweg 349A. Gebruikelijk op zaterdag open van 10-17 uur, uitsluitend toegang na reservering via de website wwwhuysdever.nl Maximaal 12 personen in het gebouw. Het speciale evenement wat het bestuur en vrijwilligers bij Dever hadden gepland kan helaas vanwege coronamaatregelen niet doorgaan.

Aldus samengesteld door het Comité Open Monumentendag Lisse bestaande uit Voorzitter Eric Prince, secretaris Mireille Willems, muziekcoordinator Cor de Vries en leden Marianne Bergman, Koos van der Zwet, Annette Heus en Truus en Frans van der Veld.

Hanno de Vries samensteller van de flyer..