Datum: 09-07-2020 - 10:32

banner 5 juni gemeente 2

25
jun
'20
Geen Zwarte Piet meer op de Sophia Scholen.(+ brief ouders)
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Geen Zwarte Piet meer op de Sophia Scholen.(+ brief ouders)

De leerlingen van de 28 Sophia Scholen in deze regio vieren het Sinterklaasfeest vanaf dit jaar niet meer met Zwarte Pieten. Dat heeft de scholenkoepel dinsdag 23 juni besloten na het overleg van directies  De basisscholen mogen van het College van Bestuur van Sophia Scholen zelf het nieuwe uiterlijk van de Pieten bepalen. Het besluit is nu al genomen...

zodat iedereen ruim de tijd heeft om een keuze te maken.

In Lisse gaat het om: De Lisbloem, Kindercampus Joseph, De klarinet en de Willibrord

De scholen mochten zelf ook bepalen wanneer ze dit nieuws naar de ouders zouden communiceren: voor of na de zomervakantie. Nu het nieuws al openbaar is geworden in de media (Het Leidsch Dagblad publiceerde woensdag 24 juni reeds het artikel) gaan de afzonderlijke scholen de ouders ook snel inlichten.Zie onderstaande brief.

Men ziet ook dat nu al veel andere scholen in de omgeving dit besluit volgen en het uiterlijk van Zwarte Piet ook zullen aanpassen. Het College van Bestuur van Sophia Scholen begrijpt dat de verandering voor niet iedereen had gehoeven, maar de wens werd groter om dat bij Sophia ook te doen. Tot een paar jaar geleden werd er geen enkele vraag gesteld bij Zwarte Piet, maar als je merkt dat er mensen zijn die het kwetsend vinden, en ook op de Sophia Scholen, dan verandert dat. Zo kan een kinderfeest niet bedoeld zijn. Het besluit staat los van de Black Lives Matter-beweging, die de afgelopen weken steeds groter werd in Nederland, ook zonder die protesten wilden men dit doen.

Brief Sophia

Beste ouders,
Sophia Scholen stopt met zwarte piet op onze 28 scholen. Het bestuur heeft dit besloten na zorgvuldig overleg met de schooldirecteuren, de toezichthouder en de medezeggenschap van ouders en personeel. Ook is afgestemd met andere schoolbesturen en gemeenten in de regio.
Verschillende scholen binnen en buiten de stichting hebben piet al eerder aangepast. Met deze stap zal de sinterklaasviering op veruit de meeste basisscholen in de regio geen zwarte piet meer kennen.
Zie onderstaande brief van het CVB.