Datum: 09-07-2020 - 10:02

banner 5 juni gemeente 2

27
jun
'20
Ik wil graag op vakantie, maar wat dekt mijn reisverzekering bij een corona uitbraak?
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Ik wil graag op vakantie, maar wat dekt mijn reisverzekering bij een corona uitbraak?

Nu het negatieve reisadvies voor veel Europese landen wordt ingetrokken, groeit bij mensen het verlangen om op vakantie te gaan. Maar kan dat wel? Hoe zit het met de verzekering als corona opnieuw de kop op steekt?...

Helft van Nederlanders gaat niet op vakantie

Allereerst: het lijkt erop dat niet alle Nederlanders direct hun vakantie willen boeken na de versoepelingen die Rutte vorige week bekendmaakte. EenVandaag meldt dat de helft van de Nederlanders niet van plan is deze zomer op vakantie te gaan. De actualiteitenrubriek deed onderzoek onder ruim 29 duizend mensen. Een derde is van plan wel op vakantie te gaan, van hen wil 42 procent in eigen land blijven. Rutte benadrukte dat we op vakantie kunnen, maar niet zomaar overal en er zijn hoe dan ook onzekerheden. Hoe zit het met de verzekering?

Kan ik aanspraak maken op de annuleringsverzekering als het reisadvies negatief wordt?

Dat ligt eraan wanneer je geboekt hebt. Inmiddels zien verzekeraars annuleringen vanwege corona niet meer als een onvoorziene gebeurtenis. Het is immers duidelijk dat er snel veranderingen kunnen optreden. Heb je je annuleringsverzekering vóór corona afgesloten, dan bestaat er mogelijk een kans dat je reis wel vergoed wordt. Dit is slechts het geval bij een zeer beperkt aantal all risks annuleringsverzekeringen.

Uiteraard zijn er uitzonderingen: als je zelf ziek bent geworden, als je ontslagen bent vanwege coronamaatregelen of bij een andere dringende reden.

Als het reisadvies negatief wordt als ik op mijn bestemming ben, wat dekt mijn verzekering dan?

Het kan natuurlijk zijn dat je al op bestemming bent wanneer het reisadvies verandert. Het land kan opeens maatregelen afkondigen, bijvoorbeeld dat je moet thuisblijven of dat gebieden worden afgesloten. “Dat kan heel snel gaan. Wees u hiervan bewust”, meldt het ministerie Buitenlandse Zaken. Als je je vakantie hebt geboekt bij een reisbureau dat is aangesloten bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), dan moet de reisorganisatie hulp en bijstand verlenen. Bij code rood moeten ze je, als het kan, terughalen. Als dat niet kan, heb je recht op drie gratis overnachtingen. Maar let op: de ANVR vergoedt die overnachtingen niet als je in quarantaine moet vanwege het coronavirus.

Een belangrijke kanttekening: de overheid heeft eerder dit jaar Nederlanders teruggehaald vanwege corona, maar zo’n repatriëringsoperatie ligt nu ‘niet voor de hand’, aldus het ministerie. “Door naar het buitenland te reizen aanvaardt u dit risico.”

Ons advies is in ieder geval: houd de ontwikkelingen goed in de gaten voordat je een reis boekt. Houd je ook, eenmaal op bestemming, aan de daar geldende maatregelen.

Vorig artikel Inbraakcijfers omhoog na versoepeling, aandacht inbraakpreventie blijft dus nodig

Door VDSD

allen met achtergrond

 

Lees ook: Vakantieplannen naar het buitenland? Vraag de reisspecialist naar de mogelijkheden.