Datum: 30-05-2020 - 23:25

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

13
apr
'20
Burgemeesters van Lisse en Hillegom ergeren zich: Hebben sommigen een tijdje onder een steen gelegen?
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Burgemeesters van Lisse en Hillegom ergeren zich: Hebben sommigen een tijdje onder een steen gelegen?

Mensen werden met klem verzocht om Pasen zoveel mogelijk met het eigen gezin of huisgenoten te vieren. Mensen gaven daar over het algemeen gehoor aan. Toegangswegen en parkeerplaatsen bij natuurgebieden werden afgesloten en op het strand was het rustig. Ook daar waren de parkeerterreinen afgesloten. Alleen in de Bollenstreek ging het fout. Daar trokken honderden dagjesmensen er toch op uit......

Het was zelfs zo druk dat de burgemeesters overwegen om zelfs provinciale wegen te gaan afsluiten.

Burgemeester Lies Spruit.

De burgemeester van Lisse werd geïnterviewd door Hart van Nederland. Ook daar werkten de maatregelen niet. Spruit: "Je vraagt je af waar het verstand van mensen zit. We hebben in alle toonaarden gezegd: blijf weg uit de Bollenstreek. Iedereen weet vanuit de RIVM dat je kleine ommetjes moet maken.Toch gaan mensen op weg naar de Bollenstreek. Mensen moeten in hun eigen hoofd weten dat het goed is om dit niet te doen."

Een politie auto rijdt langs. Uit de luidspreker klinkt een duidelijke boodschap: "HIER SPREEKT DE POLITIE. GA NAAR HUIS! STAY HOME."

Burgemeester Arie van Erk.

De burgemeester van Hillegom, Arie van Erk ging hoogstpersoonlijk kijken of alle maatregelen hielpen. In het NOS journaal was te zien hoe hij de mensen uit de bollenvelden haalde: "Ik zou jullie willen vragen lekker de auto in te gaan en lekker naar huis, want het is niet de bedoeling om hier te komen met dit soort groepen." Van Erk gaf aan dat het feitelijk meer het werk is van politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA'S).

"Waarom bent u hier? " "Het is te mooi weer, ik kon het niet laten"  of "Ik Wist het niet" zijn de antwoorden. Van Erk begrijpt het niet en denkt dat sommigen een tijdje onder een steen gelegen hebben. 

Ik wilde even een rondje lopen. Ik woon hier. 

De boodschap is duidelijk: blijf zoveel mogelijk thuis. Direct daarop vervolgt men met 'Een frisse neus halen kan, maar blijf zoveel mogelijk in de buurt van je eigen huis. Vermijd plekken waarvan je kunt verwachten dat het druk is en houd 1,5 meter afstand.' Daar kan je verschillende interpretaties aan geven. Wat is een rondje lopen in de buurt en waar ga je dan lopen of fietsen?

Cijfers zondag:

Volgens het RIVM werden er zondag 196 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Op zaterdag waren dat er 189. 94 Mensen overleden. Dit waren er zaterdag 132.

Bron: NOS journaal en Hart van Nederland.