Datum: 27-03-2023 - 16:56
07
apr
'20
Wanneer wordt de eerste bol geplant?
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings
Foto's Redactie BON

Wanneer wordt de eerste bol geplant?

Op maandag 16 december werd door burgemeester  Lies Spruit de galerie aan de Kanaalstraat 33 officieel geopend. De eerste 17 bollen zijn inmiddels gereed en te bewonderen in de galerie. De Gildemeesters Bollenstreek willen in de hele streek een lint van 80 kunstwerken plaatsen om zo de Bollenstreek het jaarrond aantrekkelijk te maken  De kunstwerken hebben allen dezelfde vorm, nl. een reuzentulpenbol van 185 cm hoog.........

Eerste bol binnen 2 maanden verwijderd.

De eerste reuze bloembol werd woensdagmiddag 20 maart 2019 door voorzitter van de Gildemeesters Jan van Vliet langs de Westelijke Randweg 'geplant'. De bol heeft twee maanden voor de Keukenhof gestaan. vlak na het plaatsen belde er al een ambtenaar van het gemeentehuis. Er was geen vergunning aangevraagd. Van Vliet:"We waren eigenlijk nog niet klaar met het project."

Er moest dus een nieuw plantmoment geregeld worden. Hiervoor was commissaris van de Koning van Zuid - Holland dhr. Jaap Smit uitgenodigd. 21 april zou voor de Klinkenberghal in Sassenheim de eerste bol opnieuw geplant worden. Een mooi moment, omdat op dat moment vanaf daar de corsowagens zouden vertrekken. Door de Corona crisis zal ook plantmoment geen succes worden. Een nieuwe datum is nog niet gepland.

Van Haarlem tot hofvijver?

De bollen, gemaakt in Polen, worden beschilderd door goede kunstschilders. Wat dat betreft staat kwaliteit voorop. Van Vliet:"Het moeten geen huis- tuin en keukenschilders zijn." Iet Langeveld heeft een bol met vogels gemaakt en Wout Ruigrok een bol met bollenvelden. John Wassenaar zal ook een bol voor zijn rekening nemen.

Het is de bedoeling dat 17 bollen gebruikt gaan worden voor o.a. exposities in binnen- en buitenland. Verder zullen de bollen te zien zijn van Haarlem tot Leiden. Ook de gemeente Wassenaar heeft al aangegeven belangstelling te hebben voor de reuzebol. En wat zou het niet mooi zijn als er één in de hofvijver tentoongesteld gaat worden?

Vrijwilligers.

De galerie wordt gerund door vrijwilligers. Deze moeten nog gezocht worden. De opbrengst komt ten goede aan de activiteiten van de gildemeesters en het museum.

Eerder verscheen:

Eerste reuzebol geplant

Gildemeesters Bollenstreek, Zwarte Tulp en Bollenwodka maken indruk

Kunst liefhebber? Het Grachthuisje!dames met letters

In het sfeervol ingerichte pand Kanaalstraat 39 in Lisse is al meer dan 40 jaar Kunsthandel / Galerie "het Grachthuisje" gevestigd. De initiatiefnemers van weleer, Rob en Angela Beelen, zijn nog net zo enthousiast met hun vak bezig als in het begin. Hun grote deskundigheid heeft ertoe geleid dat deze kunsthandel tot in de wijde omgeving een vertrouwd adres is geworden voor de aankoop van schilderijen, alsmede het verzorgen van inlijstwerk. Er is een doorlopende expositie van vele werken van diverse kunstenaars.