Datum: 05-06-2020 - 21:01

banner 5 juni gemeente 2

07
apr
'20
Weekmarkt in Lisse zorgt voor spreiding winkelend publiek.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Weekmarkt in Lisse zorgt voor spreiding winkelend publiek.

Sommige ondernemers van de weekmarkt in Lisse hebben niet te klagen. De markten maken een belangrijk deel uit van de voedselketen en zorgen voor een goede spreiding van het winkelend publiek. Het publiek dat liever even in de buitenlucht loopt dan de drukte en maatregelen van de supermarkt op te zoeken.....

Een vast gezicht op de weekmarkt in Lisse is kaasboer Arjan Griffioen van het Hollands kaascentrum. Hij heeft bepaald niet te klagen over de omzet. Toen de eerste maatregelen van kracht werden leek het wel de week voor Kerst. Bezoekers van de markt gingen hamsteren en wilden vooral lang houdbare producten. Volgens Griffioen is alles op dit moment weer genormaliseerd. Collega's in grote steden merken wel dat er minder omzet is. Zij verkopen ongeveer 25 procent minder, omdat er geen dagjesmensen meer zijn en de mensen die op kantoor werken nu thuis zijn.

Bezoekers van de markt houden zich over het algemeen keurig aan de richtlijn om afstand te houden van elkaar. Ook ziet Griffioen nieuwe gezichten: "Mensen werken tegenwoordig veel thuis en vinden dat toch een beetje saai. In hun pauze komen ze dan even langs op de markt om toch nog iemand te zien. Ook al ben ik maar een kaasboer." Even in de buitenlucht staan is beter dan een supermarkt binnen gaan . Griffioen: "Mensen vinden het toch een beetje te druk in de supermarkt en zijn daar huiverig voor." 

maatregelen?

De kramen op de markt in Lisse zijn standaard al ruim uit elkaar gezet. Op de grond wordt met strepen aangegeven en tussen de mensen staan tafels met producten.Er staan vooral nog kramen die voedsel verkopen. De non-foodsector heeft het zwaar. Marktkoopmannen die kleding verkopen komen niet meer, omdat mensen niets willen passen. De kosten zijn dan vaak groter dan de opbrengsten.”
Bij Griffioen zelf kan geen kaas meer geproefd worden.
Er wordt opgeroepen om niet voor de gezelligheid te komen, maar enkel voor de boodschappen.

toezicht?

De afgelopen weken werd de situatie door boa's in de gaten gehouden.