Datum: 03-04-2020 - 12:24

extra vak bovenaan winkeliers bieden diensten aan

  
21
mrt
'20
Uitvaartzorg tijdens het corona virus.
Geschreven door Uitvaartzorg Bollenstreek

Uitvaartzorg tijdens het corona virus.

De maatregelen zijn fors. Horeca is dicht. Groepen mensen samen is verboden. Al deze maatregelen zijn logisch maar verschrikkelijk verdrietig voor de mensen die juist in deze tijd een afscheid moeten organiseren. De branchevereniging geeft richtlijnen en deze zijn de afgelopen dagen meerdere malen gewijzigd. Uitvaartzorg Bollenstreek houdt van alle locaties in de omgeving de richtlijnen bij om nabestaanden goed te kunnen informeren.....

Globaal komt het neer op afscheidsdiensten tot max. 30 personen in een ruimte waarbij de onderlinge afstand van 1,5 meter haalbaar is. De grote hoeveelheid aan keuzevrijheid is opeens weg, ons afgenomen door een onzichtbare vijand.
Wij merken in de praktijk dat een samenzijn met meer mensen ook niet meer kan. De samenleving is angstig voor het virus en bij grotere groepen stijgt ook het aantal mensen dat besluit niet te komen. Dit is de harde werkelijkheid.

Locaties

Elke locatie heeft zijn of haar beperkingen of voordelen. Maar houd in ieder geval rekening met een afscheid waarbij slechts een kleinere groep mensen aanwezig kan zijn. Ook zijn aanvullende mogelijkheden zoals het verzorgen met familie en het begeleiden tot de technische ruimte in het crematorium op veel locaties helaas niet meer mogelijk.
Er zijn enkele locaties die nog wel consumpties aan willen bieden rondom een afscheid. Maar ook hiervoor gelden beperkingen.

Mogelijkheden

Het uitstellen van een uitvaart tot het einde van de maatregelen lijkt ons nu nog onwenselijk. Maar er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een afscheidsmoment nu en een grotere herdenking later. Ook kan er een bijeenkomst gehouden waarbij de bezoekers online mee kunnen leven. De technische mogelijkheden om dit voor iedereen beschikbaar te maken zijn er.
Bij een uitvaart waar veel mensen nog afscheid willen nemen kan er ook een bezoekregeling over meerdere dagen verspreid worden en zelfs ingepland worden via een digitale agenda.

Er is veel mogelijk. U als naaste bepaalt wat er gaat gebeuren, binnen de kaders die het RIVM ons voor onze eigen veiligheid stelt.

Online condoleren

Omdat niet iedereen fysiek bij de uitvaart aanwezig mag zijn maar zich toch betrokken voelt is een online condoleance een mooi alternatief. Ook wij kunnen een online herinneringsplaats voor condoleances, reacties en herinneringen inrichten. Hier kan het netwerk rondom de overledene hun reacties en herinneringen met de nabestaanden delen. Omdat iedereen op dezelfde plek reageert op het verlies, is er toch de saamhorigheid die zo nodig is om met het verlies te kunnen omgaan. Zo ervaren de nabestaanden welke mensen er met hun meeleven gedurende de hele periode rond het overlijden.

Veiligheid en besmetting

Wij zijn als professionals niet bang voor besmetting via de overledenen. De normale veiligheidsmaatregelen die wij nemen helpen besmetting voorkomen. Het verzorgen in het bijzijn van de familie is daarom ook nog mogelijk. We moeten dit echter per situatie apart.

Persoonlijke contact

Zolang mensen naar buiten mogen spreken wij ook af met mensen om een uitvaart door te nemen. Wel doen wij dit graag in overleg met u in een geschikte omgeving, met niet te veel personen. Bij u thuis of op ons uitvaartcentrum heeft de voorkeur. Het aantal face-to-face contactmomenten gaan wij ook op een juiste manier met u afstemmen. Zo proberen wij uw en onze veiligheid zo veel mogelijk te waarborgen maar wel samen met u, op een zo persoonlijk mogelijke manier, het afscheid vormgeven.

Neem contact op

Heeft u hier vragen over, omdat u verwacht binnenkort in de situatie te komen waarbij iemand komt te overlijden, kunt u altijd contact met ons op te nemen om uw vragen te stellen. Wij doen onze uiterste best om alle vragen zo goed en zo snel mogelijk te beantwoorden.

Pas goed op uzelf en op elkaar.

Martin Achterberg
Désirée Niesen
Dave van der Lans
Marjan Balkenende-Goudkade