Datum: 15-08-2020 - 07:07
11
jan
'20
Onthulling Holocaustmonument Levenslicht.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Onthulling Holocaustmonument Levenslicht.

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit gemeente Lisse, is op zondag 26 januari en maandag 27 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij Museum de Zwarte Tulp......

Het monument in Lisse maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Ook in de gemeente Lisse zijn slachtoffers gevallen. Hen herdenken wij in het bijzonder.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit de gemeente Lisse zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.
Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Onthulling op zondag 26 januari

Wij nodigen u uit om zondag 26 januari om 19.00 uur aanwezig te zijn bij de onthulling van het tijdelijke Holocaustmonument.

Locatie: Museum de Zwarte Tulp, Grachtweg 2A te Lisse (ingang aan Het Vierkant)

Bezoeken van het monument

Het monument is te zien op zondag 26 januari en maandag 27 januari. Het komt het best tot zijn recht in het donker en is daarom deze twee dagen in de avond te bezoeken. Op zondag 26 januari wordt Levenslicht onthuld door burgemeester Lies Spruit. Op maandag 27 januari staan we met kinderen stil bij de omgekomen slachtoffers.

Programma

Zondag 26 januari, 19.00 – 21.00 uur: Nationale Holocaust Herdenking
19.00 uur: Onthulling tijdelijk monument Levenslicht

Maandag 27 januari, 19.00 - 21.00 uur: Holocaust Memorial Day
19.00 uur: kinderherdenking

Meer informatie Levenslicht

Het monument in Lisse maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Meer informatie over het tijdelijke monument kunt u vinden op de website van Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 14 0252 of of e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto: Marco de Swart