Datum: 18-08-2022 - 18:56
06
aug
'17
blik lisse nieuws keukenhof castlefest film lisserbroek 2017 kasteel vana events
Geschreven door Redactie BOL > Hans Geerlings

Castlefest 2017. (foto's en film)

Het Castlefest in het Keukenhofbos is nu met de dertiende editie een begrip geworden. Eigenlijk zouden we allemaal wel eens willen kijken hoe dat er nu aan toe gaat, maar velen durven dit niet. Bang voor het onbekende? Blik op Lisse nam een kijkje...

Het ontstaan.

Mark en Natasja begonnen in 2005 een Middeleeuws fantasyfestival rond kasteel Keukenhof. De eerste jaargang trok 5500 mensen. Het bleek een succes. Er was een goede infrastructuur, parkeergelegenheid op loopafstand en voldoende ruimte om het kasteel heen om het evenement mogelijk te maken.

Dit jaar verwacht de organisatie 37.500 bezoekers. Traditiegetrouw is de zaterdag het meest gewild en ook dit jaar met 15.000 bezoekers uitverkocht. Natasja: “Mensen willen een stukje van zichzelf laten zien, dat ze in de supermarkt niet kunnen laten zien. Het is geen verkleedpartijtje. Centraal staat de vraag in wat voor wereld je eigenlijk zou willen leven. Niemand wordt hier uitgelachen. Een goede sfeer creëer je met elkaar. Het is leven en laten leven. Mensen genieten van elkaar.”

Iedereen moet gewoon een heel leuke dag hebben. Er is een groot muziekprogramma. Er wordt veel aan live style gedaan en specifieke onderdelen binnen de sciene.

De vrijwilligers.

Om alles soepel te laten verlopen hebben ongeveer 700 vrijwilligers zich aangemeld. Zij komen uit heel Nederland, maar ook uit bijvoorbeeld België en Duitsland. Zij kamperen op landgoed Keukenhof, samen met 4300 bezoekers van het evenement.

Commandopost en veiligheid.

In de nabijheid van de camping zit de centrale commandopost, waarmee nu voor de derde keer gewerkt wordt. Hier zitten veel disciplines gecentreerd bij elkaar: toezicht, beveiliging, de technische dienst, de EHBO. Van iedere groep zit er een vertegenwoordiger, die onderling dingen met elkaar kunnen afstemmen.   Het is een groot terrein. Veiligheidsmaatregelen zijn  er zowel zichtbaar als onzichtbaar.

De Wicker man:

Bezoekers kunnen vanaf vrijdag iets persoonlijks ophangen in de Wicker man: een vier meter hoge pop, die gemaakt wordt van gevlochten wilgentenen. De wicker heet dit jaar New Dawn: tijd voor een nieuw begin.

Zaterdagavond rond 20:00 uur gaat de pop in vlammen op. Vanuit de 4 windstreken lopen 4 fakkeldragers richting de Wicker. Een moment dat je volgens de bezoekers en organisatie zeker niet mag missen.

En zo wordt een oud ritueel rond het oogstfeest van de Kelten levend gehouden.

Genoeg te beleven!

Lopend op het festival valt het niet mee om alle activiteiten te bevatten, laat staan vast te leggen. Eén van de aanwezige standhouders: “Dat red je niet in een paar uur, dat red je niet in 4 dagen.”

De plattegrond is hard nodig. Er is zoveel te beleven. Verschillende muziekpodia, tal van kramen en workshops. Er is rondlopend entertainment, verhalenvertellers en Middeleeuws spektakel. Instrumentenbouwers laten bezoekers spelen op harp, doedelzak en draailier.

Markt:

Er zijn verschillende soorten kramen met kleding. De kleding is vaak niet in de gewone handel te verkrijgen en daarom gaan bezoekers hier alvast hun inkopen doen om er volgend jaar weer anders uit te zien. Dat zijn de zogenaamde diehards. Huisvlijt, creativiteit en inkoop met vaak verrassend mooie eindproducten.

Verder tracht de organisatie enige sturing aan te brengen in het aanbod. Niet teveel van hetzelfde, maar een gevarieerd aanbod van vooral de kleine kunstenaars.

LARP.

LARP betekent Live Action Role Playing. Oftewel Levend Actie Rollenspel. Het gaat erom dat je een bepaald karakter speelt in een fantasiewereld. Larp is een spelvorm. Mensen nemen een bepaalde rol in.

De Heidense Bende:

Allerlei geloofsstromingen en rituelen waar u informatie over kunt krijgen. Hier kan ook gedanst worden op live muziek.

Secret garden:

Een nieuw toegevoegde dimensie aan het festival is de sercret garden, waar veganistisch eten centraal staat. Dit was een vraag vanuit de bezoekers. De organisatie ondersteunt de bewustwording van deze manier van leven.

Party area:

Voor de echte volhouders is de party area. Daar gaat het feest bijna 24 uur per dag door. Daar gaat het feest tot ’s avonds laat door.

Een paar uur is echt te kort. U bent nog nooit geweest? Het is zeker de moeite waard dit toch in de agenda te noteren. Wellicht bezoekt u de wintereditie van het Castlefest. Deze wordt 25 en 26 november 2017 gehouden.