Datum: 30-11-2021 - 07:19
05
sep
'19
Tentoonstellingen en traditioneel Slotconcert op Nationale Orgeldag Lisse.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Tentoonstellingen en traditioneel Slotconcert op Nationale Orgeldag Lisse.

Op 14 september zal de landelijke Nationale Orgeldag weer plaats vinden. Dat valt traditiegetrouw gelijk met Open Monumentendag. Ook in Lisse zal daar weer de nodige aandacht aan geschonken worden......

In de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt aan de Prinsessestraat kan men de gehele dag, vanaf 10.00 uur, nog een keer de tentoonstelling zien die organisator en initiator Cor de Vries maakte voor de allereerste editie van deze dag in Lisse. Daarin wordt de geschiedenis van het Gilmann-orgel in deze kerk in beeld gebracht.

Maar de organisatie wil in het bijzonder aandacht vragen voor de Sint Agathakerk alwaar de gehele dag de tentoonstelling “Toondichters uit Haarlem: Hendrik Andriessen en Albert de Klerk” te zien is. De tentoonstelling gaat over twee bijzondere mensen uit Haarlem, beide waren als organist/componist verbonden aan de Sint Josephkerk.
De informatiepanelen zijn in 2017 onderdeel geweest van een boeiende tentoonstelling in Museum Haarlem, samengesteld door de Andriessen De Klerk Stichting. Dit was mede mogelijk gemaakt door Bartels Erfgoed Advies, familie de Klerk, familie Andriessen, Museum Haarlem en diverse vrijwilligers. Deze panelen zijn nu kostenloos in bruikleen gegeven aan de Stichting Vrienden van het Adema-orgel om in de Sint Agathakerk te tonen tijdens Open Monumentendag / Nationale Orgeldag. Daaraan toegevoegd is één paneel welke inzicht geeft in de goede relatie die Albert de Klerk heeft gehad met Lisse en het orgel in de Sint Agathakerk.

Tijdens het slotconcert in de Agathakerk, dat Cor de Vries traditioneel op deze dag geeft om 16.00 uur, klinkt naast muziek van Alexandre Guilmant ook muziek van de genoemde twee Haarlemse componisten. Bijzonder programmapunt is de uitvoering van het Cantilène van Ernest Gervais, de voormalige blinde organist van de Sint Agathakerk te Lisse.
Het concert en de andere activiteiten van deze dag zijn gratis toegankelijk.
Voor meer informatie zie www.ademavrienden.nl