Datum: 13-12-2019 - 06:42
07
aug
'19
Help mee archeologische resten te beschermen.
Geschreven door Gemeente Lisse

Help mee archeologische resten te beschermen.

Heeft u in het verleden grondbewerkingen uit laten voeren op uw perceel (dieper dan 30cm)? Laat het ons voor 15 september weten.....

 De bollenstreek heeft een rijk verleden. Al in de late steentijd woonden hier mensen en zij lieten sporen van hun verblijf in de bodem achter. De gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk werken samen om deze resten te beschermen. Overal waar archeologische resten verwacht worden en de bodem verstoord wordt, moet de bodem onderzocht worden om deze resten veilig te stellen.

Archeologische waardenkaart

In 2014 maakten de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen, Noordwijk en Katwijk een archeologische waarden- en verwachtingenkaart. Op deze kaart staat waar bekende archeologische resten liggen en waar we vermoeden dat ze gevonden kunnen worden.

Op dit moment probeert een onderzoeksteam van Erfgoed Leiden en Omstreken aan de hand van archiefstukken te achterhalen op welke percelen grondverstoringen hebben plaatsgevonden. Hiervan maken ze een verstoringenkaart om de archeologische waardenkaart weer actueel te maken. De verstoringenkaart voorkomt dat er in de toekomst onderzoek moet worden uitgevoerd op locaties waar de grond al vergraven is.

Helpt u mee?

Het is belangrijk dat bollen-, agrarische en andere percelen worden geïnventariseerd en dat de eigenaren zich melden. Wilt u ons helpen om uw kennis te delen? Heeft u in het verleden grondbewerkingen uit laten voeren op uw perceel (dieper dan 30cm) en kunt u dit onderbouwen met vergunningen, kaarten, tekeningen en facturen? Laat het ons weten zodat we deze informatie kunnen verwerken in de verstoringenkaart. Uw informatie kan er in sommige gevallen zelfs toe leiden dat dat u geen archeologisch onderzoek meer hoeft te doen.

Laat het ons weten!

Stuur uw bijdrage en vragen voor 15 september naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wilt u eerst telefonisch contact? Bel naar mw. C. Bekker op telefoonnummer 14 0252