Datum: 20-01-2020 - 06:40
05
jul
'19
Mogelijk botulisme in vijver bij Nassaupark
Geschreven door Gemeente Lisse

Mogelijk botulisme in vijver bij Nassaupark

In de vijver bij het Nassaupark zijn de afgelopen dagen een aantal dode eenden gevonden. De gemeente onderzoekt of dit komt door botulisme. Er komen in de vijver borden met de tekst ‘let op botulisme’. Ga niet in het water en blijf uit de buurt van zieke of dode dieren. Dit geldt ook voor huisdieren. Bel de gemeente als u dode dieren ziet.....

Niet vissen of spelen in of rondom de vijver

•Om besmetting te voorkomen, raden we aan om niet te vissen of te spelen in en rondom de vijver.
•Ga niet in het water en blijf uit de buurt van zieke of dode dieren. Dit geldt ook voor huisdieren.
•Raak besmette dieren niet aan.

Meld dode dieren bij de gemeente

Ziet u dieren die mogelijk zijn besmet met botulisme, geef dit dan direct door aan de gemeente.
•Door de weeks tot 17.00 uur: maak een melding op Fixi
•'s Avonds en in het weekend: bel de gemeente op telefoonnummer 14 0252. Via het keuzemenu kiest u om te worden doorverbonden bij situaties die direct gevaar opleveren voor de omgeving. Dit geldt ook bij dode dieren als gevolg van botulisme.

Wat is botulisme?

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die vooral in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels. De bacterie Clostridium botulinum produceert de gifstof botuline. Dit gif verlamt de spieren en de vogels stikken of verdrinken.

Elke dode vogel is een bron van besmetting voor zijn omgeving en moet daarom snel worden opgeruimd. De bacterie kan zich alleen in giftige dode dieren vermeerderen. Het oppervlaktewater is niet giftig. Het botulisme verspreidt zich doordat dieren kadaverresten binnenkrijgen met hoge concentraties gif. Deze dieren gaan dood door het gif en vormen weer een nieuwe bron voor botulisme.

Meer informatie over botulisme