10
jul
'19
Bijenmiddag in de Heemtuin.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Bijenmiddag in de Heemtuin.

Op zondag 14 juli van 14.00 uur tot 16.00 uur, staat de topattractie van Heemtuin Lisse op het programma. De honingbijen, de honing en de was die zij produceren, zorgen weer voor een leerzame, leuke en lekkere middag....

Zonder bijen geen bloemen. Omdat de bijen tijdens het nectar verzamelen de bloemen die zij bezoeken ook bevruchten, ontstaat er zaad waar nieuwe planten uit kunnen groeien. Steeds meer raakt de maatschappij er van bewust hoe onmisbaar de honingbij is. Voor de sierteelt, maar ook voor de voedselteelt. Veel meer bekend is dat de honingbij van de verzamelde nectar honing maakt. De honing is eigenlijk voor de bijen zelf bedoeld, als wintervoorraad. Wanneer de imkers de honing uit de bijenkasten halen, geven ze de bijen er dan ook suikerwater voor in de plaats. Zo komen de bijenvolken toch goed de winter door.

De geurige en gezonde honing die de bijen de afgelopen maanden hebben verzameld, zijn door de imkers in potten gedaan en in de heemtuin te koop, zolang de voorraad strekt. Tijdens de themamiddag is er de gelegenheid om meer te weten te komen over het fascinerende werk van een imker. Interessante demonstraties met behulp van allerlei materialen en foto’s maken duidelijk hoe de honing uit de bijenkasten in de potten terecht komt. Wanneer op deze middag blijkt dat de bijen weer voldoende honing hebben aangemaakt, kunnen bezoekers meekijken en meehelpen bij het ontzegelen van de honingraten, bij het honing uit de raten slingeren en bij het in potten tappen van de honing.
Door de heemtuin verspreid is informatie over de honingbij en de imkerij te vinden. Tegen een kleine vergoeding zijn kaarsen van bijenwas te maken. Het insectenhotel achter in de heemtuin is inmiddels door een groot aantal solitair levende bijen in gebruik als kraamkamer en levert een boeiend schouwspel op. Er is een boekentafel waaraan een kopje thee kan worden gedronken en er zijn planten en zaden te koop. Zo is voor jong en oud een middagje heemtuinbezoek leerzaam, leuk en lekker.

Door de unieke samenwerking met de molenaar van de Zemelpoldermolen zal de molen bij voldoende wind in bedrijf zijn. De molen is dan ook te bezoeken en de molenaar geeft graag uitleg over de werking van de molen.

De Heemtuin ligt aan het eind van de Don Boscostraat, langs het Heempad naar de Zemelpoldermolen. Zoals altijd is een bezoek aan de Heemtuin gratis. De Heemtuin is ook te bezoeken tijdens de wekelijkse openstelling op vrijdagmorgen, van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Enthousiast geworden na een bezoek aan de heemtuin? Meewerken mag en kan altijd!

Meer informatie