Datum: 18-09-2019 - 13:19
11
jun
'19
Dag van het Kasteel bij 't Huys Dever.(FOTO'S)
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Dag van het Kasteel bij 't Huys Dever.(FOTO'S)

 Het was rond twaalf uur rond t Huys Dever al gezellig druk. Er was dan ook van alles te beleven tijdens de open kasteledag. Op het veldje achter Dever stond een aantal tenten. Eén van de tenten was van Pagan lady
Zij heeft een kruidengeneeskundige (Herborisme) opleiding gedaan om allerlei kruiden te kunnen aanbieden.....

Ze doet aan hekserij en druidisme. Basis zijn 20 bomen. Alles wat ze doet is handwerk, niet commercieel maar verkoop is om de hobby te bekostigen.
Niet commercieel, handwerk net zoals ook  haar collega van zwanenkracht die zich vooral toelegt op het maken van drums voor rituelen.


Hobby smeder uit Groningen kwam ook naar Lisse om te kunnen demonstreren. Hij maakte en verkocht driepoten, gespen, beslag maar ook kisten, meubels etc. De tingieter komt langs om een vuurtje halen, een collega brengt  gehaktballetjes. Deze bevatten onder andere rozijntjes, koekkruiden en pijnboompitten. Saus van vruchten. Een Origineel recept uit 14e eeuw.
Ook de kleding van de meesten was uit de 14e eeuw.


Naast de tent zaten twee dames te handwerken. Ze maakten koorden op een manier die doet denken aan vingerhaken of punniken. Gezellig op de grond. Mensen in de middeleeuwen waren niet gestresst maar wel altijd bezig. Alles werd immers met de hand gemaakt.

In de donjon konden kinderen verkleden en worden geschminkt. Ook werd er het nodige verteld over huys Dever. Een van de bijzonderheden is het aanwezige gemak!
Beneden in de kelder was een heuse bakker brood aan het bakken. De oven was de dag ervoor al voor gestookt tot 200 graden. Net voor het bakken van het volkoren speltdeeg wordt de temperatuur verhoogd tot 300 graden door het branden van takkenbossen. Na het leeg harken wordt het deeg in een half uur gebakken tot heerlijke broden. Deze broden werden voor drie euro verkocht.

.
De aanwezige dames van vereniging Die Landen van Herwaerts wisten veel te vertellen over kleding en gewoontes uit de middeleeuwen. Al met al weer een heel geslaagde dag.

Foto's en tekst met dank aan Corry Boxman.

Voor een impressie van vorig jaar kunt u het filmpje bekijken.