Datum: 23-10-2019 - 10:15
31
me
'19
Openbare Daltonschool De Tweemaster ontvangt Licentie.(FOTO'S)
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Openbare Daltonschool De Tweemaster ontvangt Licentie.(FOTO'S)

 "

De Tweemaster. is volgens directeur Jerry Leepel een gewone traditionele basisschool, net als alle anderen. Alleen is er een sausje Dalton overheen gelegd. Een sausje met 5 ingrediënten, waarvan vrijheid/eigen verantwoordelijkheid en samenwerken er twee van zijn......

 De school is lang Daltonschool in oprichting geweest. Wisselingen van leerkrachten en directie hielden het proces wat op. In 2014 werd de licentie dan verkregen. Deze gold voor vijf jaar en moest dus opnieuw aangevraagd worden. Dat is een jaar geleden gedaan. Een visitatie commissie komt dan langs op school. De Daltoncoördinator en - commissie bereiden alle documenten voor. De school wordt een dag lang 'doorgelicht' en verschillende gesprekken vinden plaats. Leepel is blij dat de licentie weer voor 5 jaar goedgekeurd is.

Nieuwe leerkrachten volgen een tweejarige opleiding vanuit Dalton en behalen zo letterlijk Dalton licentie leerkracht. Op dit moment heeft de school 30 leerkrachten, waaronder: Intern begeleiders, directie, conciërge, vakleerkracht gym en ICT-er.

Het team is verdeeld over 2 locaties (locatie Gerard Doustraat en Nassaupark) en 15 groepen. Er wordt les gegeven aan 392 leerlingen. Uit de cito-score blijkt de school op niveau 2 boven gemiddeld te scoren. In de huidige groep 8 op locatie Nassaustraat zitten zelfs 5 leerlingen met de maximale score van 550. De 54 achtste groepers stromen uit naar het Fioretti College in Lisse en Hillegom en 10 gaan naar het Rijnlnads in Sassenheim. Leepel: " Wij krijgen terug van het voortgezet onderwijs dat onze kinderen geen moeite hebben met plannen en zelfstandig werken. Onze kinderen hebben die vaardigheden mee gekregen. Het loopt als een rode draad door onze school."

Toekomst

Het team van De Tweemaster wil in de toekomst minder leerkrachtgestuurd worden. Leepel: “We hebben de licentie voor Daltononderwijs weer voor 5 jaar en wij moeten in die periode uitzoeken, een ontwikkeling die we onszelf ook ten doel hebben gesteld, hoe wij kunnen balanceren tussen leerkracht-methode- gestuurd naar leerling-vraag-gestuurd.” Zo worden kinderen eigenaar van hun eigen verhaal.

Vanuit de overheid worden extra gelden ingezet om de werkdruk te verlichten.  Daarnaast is het Daltonbestuur kerngezond en ook zei willen het gespaarde geld inzetten. Zo zal er een muziekleerkracht aangesteld worden en ambulante collega's die klassen gaan overnemen. Ook wordt er geld vrij gemaakt om talentklassen mogelijk te maken. Leepel: "Leerkrachten worden vrij geroosterd om talentvolle kinderen in de pluskant extra aandacht te geven."

Eerder verscheen: Juffen- en meesterdag op openbare Daltonschool De Tweemaster.

Neem direct contact op met de school.

Openbare Daltonschool De Tweemaster.

 Nassaupark 80
 2161 KL Lisse
 T: 0252-410304

 Gerard Doustraat 50
 2162 CP Lisse
 T: 0252-412955

 E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.