Datum: 05-06-2020 - 19:56

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

22
me
'19
Grote antiterreuroefening bij Keukenhof.(FOTO'S en FILM)
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Grote antiterreuroefening bij Keukenhof.(FOTO'S en FILM)

Loeiende sirenes door het dorp van brandweer, ambulance en politie. Allen op weg naar een aangemeld incident bij Keukenhof. Op dat moment weten de hulpdiensten nog niet dat het hier om een groots opgezette oefening gaat. Dat merken ze pas als de bij poort van Keukenhof opgewacht worden......

Daar worden ze opgewacht en volgt een eerst 'motorkap' overleg.

Het bleek goed mis te zijn in Keukenhof. Een terroristische aanslag met gijzeling en flink wat gewonden. Op het plein liggen de eerste gewonden. Het ambulancepersoneel kan aan het werk. Eén van de belangrijkste aandachtspunten is het overleg tussen de verschillende hulpverleners.

De zwaar bewapende en goed getrainde leden van de Speciale Dienst Interventies trekt verder het park in. Motors en auto's rijden nu over de paden richting molen. Het geluid van (nep) kogels is goed te horen. In de lucht hangt een drone met een geluid van een grasmaaier. Gewonden worden veilig gesteld en afgevoerd. Terroristen worden gearresteerd.

100 Leerlingen van een mbo school spelen voor figurant en proberen zoveel mogelijk veilig het park te verlaten. Her en der liggen 10 (lotus) slachtoffers. In totaal doen er ongeveer 250 mensen mee aan de actie. Politiewoordvoerder Bobby Markus merkt voor de operatie terecht op: "Hier gaat vandaag wat gebeuren! Belangrijk is de samenwerking tussen de verschillende diensten. Wie gaat wat doen? Eerst moet het seinveilig gegeven worden, voordat de ambulance medewerkers het terrein op kunnen."

De pers is goed vertegenwoordigd: TV West, de Telegraaf, Hart van Nederland, het Leidsch Dagblad en zo nog een aantal. Na afloop van de oefening kan de pers zijn vragen stellen aan burgemeester Lies Spruit, directeur Bart Siemerink van de Keukenhof en politieteamchef Monique Blom.