Datum: 29-05-2020 - 12:27

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

15
me
'19
Feestelijke ceremonie ter ere van 70-jarige Nationale Vereniging de Zonnebloem
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Feestelijke ceremonie ter ere van 70-jarige Nationale Vereniging de Zonnebloem

Keukenhof was maandag 13 mei het decor voor de feestelijke jubileumbijeenkomst waar de Sunsation® Yellow Multi in aanwezigheid van 250 vrijwilligers en deelnemers de naam van de oprichter van de Zonnebloem, Alex van Wayenburg, kreeg.......

Zoon Odo van Wayenburg had de eer de zonnebloem te dopen.

Alex van Wayenburg

Anita Witzier, Zonnebloem Ambassadeur en KRO presentatrice, legt uit waarom gekozen is voor Alex van Wayenburg: “Als Zonnebloem Ambassadeur ben ik ontzettend trots dat deze prachtige potzonnebloem vernoemd wordt naar de oprichter van de Zonnebloem. KRO radiomaker en -presentator Alex van Wayenburg had een ideaal: een samenleving waarin mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend kunnen deelnemen.” Odo van Wayenburg, zoon van de oprichter, vertelt trots: “Mijn vader was een gepassioneerde man. Hij verzorgde het programma ‘Radioziekenbezoek De Zonnebloem’. Zijn ideaal was zo aansprekend dat op 17 januari 1949 Nationale Vereniging de Zonnebloem werd opgericht. Overal in het land ontstonden plaatselijke comités die regelmatig bezoeken en diverse andere activiteiten verzorgen.” Inmiddels verrijkt Nationale Vereniging de Zonnebloem de levens van 113.000 mensen met een lichamelijke beperking. Al zeventig jaar maakt de vereniging bezoeken aan huis, dagjes uit en aangepaste vakanties mogelijk. Maar liefst 38.000 vrijwilligers zijn actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad van Nederland.

Sunsation® Sunflower

Nico Grootendorst, managing director van Evanthia Seeds & Plants (veredelaar en zadenleverancier Evanthia): "Sunsation® de potzonnebloem is een unieke grootbloemige pot- en perkplant met een zeer goede houdbaarheid. Nieuw in de Sunsation® serie is Yellow Multi. Deze variant sluit goed aan op het Keukenhof thema van 2019: Flower Power. De Yellow Multi is een rasechte ‘Flower Power’ zonnebloem met een krachtige fel gele kleur en meerdere bloemknoppen. Wij vinden de Zonnebloem een geweldige vereniging die wij een warm hart toedragen. Logisch dat onze plant symbool staat voor onze grootste vrijwilligersorganisatie.”

Sunsation® actie voor de Zonnebloem

Evanthia heeft samen met de twaalf Sunsation® kwekers van zonnebloemen in pot, landelijk een schitterende actie op touw gezet. Het streven is 100.000 zonnebloemen te verkopen. Van elk verkochte bloem gaat één euro naar de vrijwilligersorganisatie de Zonnebloem, zodat zij nog meer mooie uitjes kunnen organiseren. Sjaak Buijs, voorzitter van telersvereniging Sunsation® Sunflower: "Sunsation® Sunflower is een zonnige, vrolijke potplant die elke leefomgeving opfleurt." De potzonnebloemen zijn onder andere online te koop via www.shop.zonnebloem.nl.

Keukenhof

Marc Damen, Zonnebloemdirecteur: “Keukenhof verbindt al 70 jaar bloemen en mensen uit de hele wereld en is al jaren partner van de Zonnebloem. Met steun van Keukenhof is onder andere de Zonnebloemauto gerealiseerd. Keukenhof was een van de eerste vrijetijdslocaties die deelgenomen heeft aan het project Onbeperkt Eropuit, waarin speciaal aandacht is voor toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking. Natuurlijk feliciteren wij ook Keukenhof met haar 70 jarig jubileum. Al met al een geweldige locatie voor deze doop!”