Datum: 29-05-2020 - 11:00

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

15
me
'19
Het is af en toe net bingo.
Geschreven door Wethouder Jeanet v.d. Laan

Het is af en toe net bingo.

Het is koud en guur buiten. Het regent. Het is donker. Wat zal je eens gaan doen? Maar dan heeft je moeder haar jaarlijkse ingeving: “Kom op, meiden, we gaan naar de bingo!” En natuurlijk: jaar in jaar uit gaan mijn zus en ik getrouw mee naar de herfstvakantiebingo.......

Een keer in het jaar is dat wel te doen, toch? Maar hoe houd je dit vol als bingoën ineens een onderdeel van je werk wordt?

Als een sneltrein

Het wethouderschap is heel leuk. Het is een bevoorrechte positie om iets voor je dorp en de inwoners te kunnen betekenen. Echter, van de een op de andere dag beland je in een totaal andere wereld. En ook ik stond als nieuweling ongemakkelijk bij het koffiezetapparaat een praatje te maken over het naderende WK voetbal. Mijn ervaring is dat het wethouderschap is als een sneltrein. Je staat ergens bij een halte om erop te springen. Dan moet je snel doorkrijgen waar de geplande reis naartoe gaat. Vervolgens probeer je je eigen route uit te stippelen, wetende dat je sommige tussenstations móet passeren.

Overeenkomsten

Na een jaar kan ik zeggen dat ik het fantastisch vind. Dat komt mede doordat we een heel leuk college hebben. We zijn uiteenlopende types, maar wel met overeenkomsten. Wethouder Langeveld en ik hebben beiden opgroeiende kinderen in dezelfde leeftijd, de gemeentesecretaris en ik delen dezelfde humor, wethouder Van der Zwet en ik zijn familiemensen en de burgemeester en ik hebben dezelfde passie voor voetbal. Valt er dan niets tegen?

De BingoBang

Vanaf de dag dat ik geïnstalleerd werd, ben ik ondergedompeld in een wereld van afkortingen. Houd u vast mensen en doe mee! Nuggers, ODWH, PHO, JOGG, MJOP, HLT, IHP, AB, LTA… Heeft u al bingo? Iemand de bovenste rij? Nee? Dan ga ik nog even door: Artikel 37, CROW, Grip 1, 2, 3 en grip 4. Hoe krijg je als wethouder überhaupt grip op deze wereld van afkortingen? Want eerlijk is eerlijk, de frustratie sloeg weleens toe. Ik was overdonderd door deze ‘BingoBang’! Ik heb eraan moeten wennen en inmiddels veel bijgeleerd.

Bang voor bingotaal

Tja, als oud-docente Nederlands ben ik gewoon bang voor de afkortingeninvasie in onze taal. Dus vertaal ik de afkortingen stelselmatig in uitlegbaar Nederlands. Ik ben gemotiveerd om de politiek dichtbij de inwoners te brengen, ook in taal. Ik wil niet vervallen in bingotaal, want bingoën doe ik maar één keer per jaar en dat is in de herfstvakantie met mijn familie.

Beste mensen, mocht ik wel gaan bingoën qua taalgebruik? Roep dan a.u.b. (!) keihard ‘bingo’. Houd deze juf bij de les!

Jeanet van der Laan, wethouder
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.