Datum: 03-06-2020 - 05:48

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

12
me
'19
Scouting de Shawano's doopt zijn nieuwe schouw.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Scouting de Shawano's doopt zijn nieuwe schouw.

Op zaterdag 11 mei werd de nieuwe lelieschouw 'Gaotica' van Scoutinggroep de Shawano’s Lisse feestelijk gedoopt tijdens een korte ceremonie......


In de zomer zijn de waterscouts en waterexplorers elke zaterdag zeilend te vinden in hun lelievletten en lelieschouwen op de Kaag. Om dit te kunnen blijven doen zijn de Shawano’s bezig met het vernieuwen van de vloot. Dit jaar stond de lelieschouw van de waterexplorers op de planning. De oudste schouw is namelijk al meer dan 68 jaar oud! Na jaren in de vaart houden met ‘nood verbanden’ werd het dan ook tijd voor vervanging.

Met dank aan het Schipholfonds en Stichting Jeugdhuis Horizon is het gelukt om de financiën rond te krijgen! De schouw kost ruim € 17000,- waarvan de scouting zelf ongeveer € 5000,- voor haar rekening nam. Met het geld konden de Shawano’s een nieuw casco laten maken. Vervolgens is het casco vaarklaar gemaakt met behulp van een paar handige mensen binnen het netwerk van de Shawano’s. Zo heeft de opa van een paar leden de houten zwaarden, giek, gaffel, pennenbank en boegspriet gemaakt. Ook de technische dienst is druk geweest met de nieuwe schouw. Zij hebben vlonders, bankjes, stagen, vallen en lijnen aangebracht. Al met al een behoorlijke klus.

Zaterdag werd de schouw officieel overhandigd vanuit de stichting kapitaalgoederen aan de leden van de scoutinggroep. Voorzitter van de beheerstichting Ariaan van der Vlugt::"Langzaamaan zijn we de vloot aan het vernieuwen.Daar zijn we nu een jaar of 7 al mee bezig. We zijn begonnen in 2009 met het vernieuwen van de sleeper." Vanuit scouting Nederland worden botenkeuringen gehouden, een soort van APK voor auto's. Eens in de vier jaar worden alle boten gecontroleerd.

Symbolisch werden de zeilen van de schouw door van der Vlugt en Patrick Bersee overhandigd. Ook werd een aantal leden bedankt voor hun inzet achter de schermen: Patrick Bersee, Martijn Balkenende en Roy Simons kregen een gereedschap van chocola.

Na de ceremonie werd 'Gaotica' gedoopt. Dit gebeurt altijd door dames/meisjes. Als een man het schip zou dopen zou dit ongeluk brengen. Hierbij werd een doopcertificaat voorgelezen (zie foto) door Odessa. Daarna mocht de jongste waterwelp (Lisa) en de oudste (Lisanne) samen met voorzitter Pau Scheps na goed schudden de kurk van de fles halen en de boot officieel dopen.

Scoutingroep Shawano’s Lisse is een jeugdvereniging met ongeveer 120 leden in de leeftijd van 5 tot 18 jaar en zo’n 50 man enthousiaste vrijwilligers. De groep, welke in 1962 is opgericht, is een unieke combinatie van land- en waterscouting. Elke week komen zij met veel plezier bij elkaar in het clubhuis aan de Randmeerstraat (naast de ijsbaan in Lisse).