Datum: 03-06-2020 - 05:28

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

11
me
'19
Begraven en laten cremeren.
Geschreven door Uitvaartzorg Bollenstreek

Begraven en laten cremeren.

Tegenwoordig krijgen wij - Uitvaarzorg Bollenstreek -  regelmatig de vraag van nabestaanden om na het verstrijken van de grafrust (of bij het verlengen ervan) de overblijfselen op te graven en te laten cremeren om de as op een andere plek te brengen......

Op het moment dat er iemand is overleden wordt er gevraagd of de wens is om te  begraven of te cremeren. Dan komt er vaak een weloverwogen besluit naar voren en is het duidelijk dat we naar de begraafplaats gaan of naar een crematorium in de buurt.

Jaren geleden werd er vaak traditiegetrouw gekozen voor begraven.

Tegenwoordig komt er steeds vaker de vraag: kunnen wij vader of moeder haar graf laten ruimen en de overblijfselen laten cremeren?

Soms is de grafrust verstreken en moet deze verlengd worden, of de wens is er om de as op een andere plek te brengen. Bijvoorbeeld verstrooien op een plek waar iemand graag kwam, verwerken in een sieraad of bijplaatsen bij een overleden dierbare.

 Ook hierin hebben wij de laatste jaar een aantal families begeleid. Wat hiervoor nodig is of wat de kosten zijn is erg afhankelijk van de situatie. Wat voor soort graf, welke begraafplaats en welke gemeente. Wat erbij komt kijken is onder andere het volgende:

Formeel:
Verzoek van de nabestaanden voor het opgraven en cremeren
Verklaring begraafplaatsbeheerder dat opgraving geen bezwaar is
Toestemming gemeente voor het opgraven en cremeren

Praktisch:
Het zandvrij opgraven
Kist
Vervoer naar crematorium
Opdracht en afspraak met een crematorium

Heeft u een soortgelijke vraag? Neemt u dan gerust contact met ons op.