Datum: 20-06-2019 - 11:11
10
apr
'19
Meerlanden één van ondertekenaars duurzame omgang met plastic.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Meerlanden één van ondertekenaars duurzame omgang met plastic.

Afgelopen dinsdag 3 april overhandigde Merijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, in Leiden het Plastic Avengers Manifest aan Eurocommissaris Frans Timmermans. Als één van de 100 ondertekenaars was Meerlanden met een afvaardiging bij dit moment aanwezig......

“Onder het motto “Samen sneller circulair” ondersteunt Meerlanden actief initiatieven die helpen om schone stromen - in dit geval plastic afval - in de vorm van grondstoffen terug in de productieketen te brengen,” licht Daniela Cizkova, programmamanager Educatie bij Meerlanden, de ondertekening toe.

Plastic Avengers Manifest

Op initiatief van de Plastic Soup Surfer Merijn Tinga en Zwerfinator Dirk Groot heeft op 8 februari 2019 de eerste Plastic Avengers Conference (PAC2019) plaatsgevonden. Deze conferentie heeft ongeveer 100 Nederlandse strijders tegen plastic vervuiling bij elkaar gebracht, waaronder Meerlanden, die zich met passie inzetten voor het - vaak in praktische zin - bestrijden van plastic afval.

Deze conferentie heeft met de inbreng van de deelnemers geresulteerd in een nieuw kader voor een duurzame omgang met plastic, vastgelegd in het Plastic Avengers Manifest. Aan het eind van de bijeenkomst is het concept-manifest aan GroenLinks Tweede Kamerlid Suzanne Kröger overhandigd.

Europees verbod single use plastic

Het Plastic Avengers Manifest helpt meteen mee aan een Europees verbod op single use plastics. Onder leiding van Frans Timmermans heeft het Europees Parlement afgelopen week namelijk ingestemd met het verbod van tientallen plastic producten die veel op de stranden worden gevonden. Volgens de nieuwe regels verbiedt de EU de meest voorkomende artikelen voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, bestek en wattenstaafjes. Ook introduceert zij een volledig verbod op plastic bekers en voedselcontainers gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, aangezien er goede alternatieven bestaan. EU-lidstaten zullen het aantal bekers en voedselverpakkingen gemaakt van plastic voor  2026 moeten verminderen. De regels stellen een reductiedoel van 77% van de plastic flessen in 2025 en 90% in 2029 voor. Het aandeel recyclaat in PET-flessen moet 25% zijn in 2025 en 30% in 2030.

Speerpunten van het Plastic Avengers Manifest
Een duurzame omgang met plastic zonder de vervuiling:


De volledige versie van het manifest staat hier.