Datum: 30-05-2020 - 01:55

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

02
apr
'19
Sneeuwklokjes te koop in Heemtuin Lisse
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Sneeuwklokjes te koop in Heemtuin Lisse

Traditiegetrouw opent de Heemtuin van Lisse haar jaarprogramma met een themamiddag over stinzenplanten. Op zondag 7 april van 14.00 uur tot 16.00 uur zijn het dan ook deze bijzondere voorjaarsbloeiers die centraal staan.....

Een vogeltje op de kruk, een sleutelbloem zonder stengel en een parasiet die onder het pad doorkruipt: ze zijn allemaal te zien tijdens de eerste openstelling van dit seizoen. In de heemtuin is een bijzondere verzameling stinzenplanten bijeengebracht waaronder bij de wet beschermde exemplaren. Stinzenplanten ontlenen hun naam aan Middeleeuwse versterkte huizen, in Friesland stinzen genoemd. In de tuinen en parken rond deze versterkte huizen (vergelijkbaar met Huys Dever in Lisse) zijn in de late Middeleeuwen planten, bollen en wortelstokken uitgeplant die waarschijnlijk in die tijd werden meegebracht door ontdekkingsreizigers. 

Bekende en minder bekende stinzenplanten zijn Wilde Narcis, Holwortel, Gele Anemoon, Gevlekte Aronskelk, Bosanemoon en Daslook. Ook het gewone Sneeuwklokje is een stinzenplant. De Sneeuwklokjes in de heemtuin zijn inmiddels uitgebloeid. Door kenners wordt aangeraden om Sneeuwklokjes bij voorkeur ‘in het groen’ aan te planten. Dat wil zeggen: niet het kale bolletje maar het bolletje met het blad er  nog aan. Daarom is het nu het perfecte tijdstip om Sneeuwklokjes in de eigen tuin te planten. De heemtuin biedt deze middag gelegenheid om Sneeuwklokjes ‘in het groen’ aan te schaffen, zo lang als de voorraad strekt. Ook is er een kleine voorraad andere stinzenplanten te koop, zoals Daslook, gevlekte Aronskelk en Vingerhelmbloem.

Nieuw dit jaar is de lentespeurtocht voor kinderen. Een boekje met leuke en wetenswaardige vragen en antwoorden leidt de jonge bezoekertjes langs bijzondere plekken van de heemtuin. Samen met de interessante uitleg en demonstraties van de imkers  staan deze activiteiten garant voor een leerzaam en leuk middagje in de natuur!

De Heemtuin ligt aan het eind van de Don Boscostraat, langs het pad naar de Zemelpoldermolen. Meer informatie is te vinden op de website en op Facebook
De heemtuin is iedere vrijdagmorgen geopend van 9.00 uur tot 13.00 uur, tijdens de onderhoudswerkzaamheden.