Datum: 12-06-2021 - 19:21
18
mrt
'19
Mannenploeg  roeivereniging IRIS debuteert zeer verdienstelijk op de Amstel.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Mannenploeg roeivereniging IRIS debuteert zeer verdienstelijk op de Amstel.

Vorig weekend waren de roeiwedstrijden op de Amstel afgelast vanwege de harde wind. Dit weekend werd de Head of the River gehouden, een prestigieuze wedstrijd die voor het eerst in 1932 geroeid werd. Nu doen alle Nederlandse studentenroeiverenigingen en ook veel burgerverenigingen met vieren en achten mee.....

Vorig jaar kon de Head wegens vorst niet doorgaan en zaterdag moesten de startblokken worden afgelast wegens de soms stormachtige omstandigheden.
Gelukkig zwakte de wind voldoende af om de zondagblokken wel te laten starten. De mannen van IRIS mochten laten zien wat de maanden training ging opleveren. De roeiers waren Teun Karnebeek en Remco Speller uit Sassenheim, Ton Schlief uit Voorhout en Kor van Hateren uit Lisse. De boot was geprepareerd en afgesteld, de stuur Florine Marks uit Leiden had de mannen voldoende leren mennen en de concurrenten hadden evenveel last van het wisselvallige weer van de afgelopen maanden gehad in hun voorbereiding.

Het water was wild en de wind was vlagerig, dat ondervond de ploeg al bij het oproeien van de Omval naar Ouderkerk. In hun gretigheid waren ze vroeg voor de start opgeroeid en waren daarom al redelijk verkleumd door het lange wachten voor de vliegende start.

45 vieren moesten opgelijnd worden om met 15 seconden tussentijd door de startvlaggen te gaan voor acht kilometer strijd met wind en golven. De IRIS-mannen hadden al snel aansluiting op hun voorgangers uit Breda en volgden hen in het inhalen van een Amstel-ploeg. Tot hun verrassing bleek geen van de navolgende ploegen in staat om IRIS in te lopen of zelfs maar te benaderen. Alle aandacht ging dan ook verder uit naar het bijhalen van de Bredanaren. Het werd een spel van inlopen en uitlopen tot de laatste 500 meter. Onder de Berlagebrug verloren twee roeiers nog het contact met hun riem en dreigden ze de aansluiting te verliezen. Maar de ploeg herpakte zich voor een forse eindsprint en slaagde erin om de Bredase boot in te halen. Het resultaat was een zeer bevredigende 22e plaats in het veld van 45.

Treffend voor de verenigingsgeest van IRIS was het grote aantal leden dat fietsend over de  Amsteldijk Teun, Remco, Ton en Kor  luidkeels aanmoedigden tijdens de race, of te voet de wedstrijd volgden nabij de Berlagebrug bij de finish. Het wedstrijdroeien bij IRIS staat na dit weekend duidelijk op de agenda.

Op zaterdag 20 april is er een open dag bij de roeivereniging. Aspirant roeiers zijn dan welkom aan de Ruishoornlaan 23 in Lisse om kennis te komen maken met de roeisport en de vereniging.
Op 22 mei is de volgende wedstrijd gepland, de Ringvaart regatta. Echter van een heel andere orde: een roeimarathon van 100 km van Leiden, over de Kaag, de Ringvaart rond, langs Lisse, terug door Leiden met finish in Delft.  IRIS neemt deel  met een mixed dubbel twee en een heren dubbel vier.

Kor van Hateren
Roeivereniging IRIS