Datum: 31-05-2020 - 15:14

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

12
mrt
'19
Leerlingen Lisbloem planten 18 bomen: help, de worm verdrinkt!
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Leerlingen Lisbloem planten 18 bomen: help, de worm verdrinkt!

Op maandag 11 maart om 10.00 uur plantte wethouder Jeanet van der Laan samen met groep 5/6 van basisschool De Lisbloem 18 bomen in het Veldhuyzen van Zantenpark. Ze plantten o.a. twee amberbomen, een Amerikaanse Judasboom, een Vaantjesboom en een Honingboom. .....

Medewerkers van Meerlanden begeleidden het planten van de bomen. Ook waren er medewerkers vanuit de Groene Bol bij het evenement betrokken.

Tijdcapsule

Tijdens het planten werd er door de wethouder samen met enkele kinderen een tijdcapsule bij de wortels van een boom gelegd. Vooraf was aan de kinderen gevraagd een ‘boodschap naar de toekomst’ te maken.
Als de boom aan het einde van zijn leven omvalt komt de tijdcapsule weer vrij. Na het opendraaien van de tijdcapsule, kun je zien wanneer de boom is geplant en wie daar hun schepje aan hebben bijgedragen.
Toezichthouder en opzichter Nico Sluijmer van de gemeente Lisse: " Deze berk mag 100 jaar oud worden en wordt dus nu al bestempeld als een monumentale boom. Hij krijgt de ruimte om hier te groeien."

Wormen

De leerlingen van groep 5/6 kregen op school eerst een lesje biologie van Sluijmer. Zo weten zij nu dat er 2 soorten wormen zijn: de één graaft horizontaal, de ander verticaal. Bij ieder boom werd een mix van beide wormen gelegd. Eerst de grond, dan de wormen. Aangezien het de afgelopen dagen flink geregend had, stonden de bomen er meteen natjes bij. Niet iedereen had de volgorde duidelijk voor ogen en zo verdween er wel eens een bakje wormen in het water. Help, mijn wormen verdrinken.

Ieder kind een boom’

Elk jaar is er een Boomfeestdag met daaraan een thema gekoppeld. Dit jaar is dat ‘Ieder kind een boom’. Het doel is kort en krachtig, een oproep aan de gemeente om bij de stedelijke planvoorbereiding en het uitvoeren van groenplannen kinderen te betrekken bij het aanplanten van groen en ze hiermee de waarde van groen laten inzien. Door kinderen een boom te laten planten, wordt de functie en waarde van bomen doorgegeven. Het thema verwijst daarnaast ook naar de diverse (wereld en nationale) Klimaatakkoorden. In al deze akkoorden wordt het belang van aanleg van bossen en het planten van veel meer bomen benadrukt. Bomen zorgen voor een CO2 vermindering. Elke boom die een kind dit jaar kan planten is een bijdrage aan het Klimaatakkoord. Kinderen spelen graag buiten en wat is dan fijner om te spelen in een groene en gezonde omgeving. Daarom doet de gemeente ook dit jaar graag weer mee aan de viering van Boomfeestdag!

Na afloop kregen alle kinderen een appel en een potje narcissen mee naar school.