Datum: 19-02-2020 - 13:54
11
mrt
'19
Senioren ondergaan fitheidstest.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Senioren ondergaan fitheidstest.

Op zaterdag 9 maart 2019 ging het Vitaal Lisse-project van start met een fitheidstest. Enigszins te vergelijken met de bekende APK keuring voor auto's. Voor de test schreven ongeveer 110 mensen tussen de 65 en 70 jaar zich in.......

Vitaal Lisse start onder begeleiding van o.a. de gemeente Lisse, Team Sportservice Zuid-Holland, FC Lisse, Sportfondsen Lisse, Welzijnskompas, Hisalis, KBO, De Spartaan en FunFit.

Fitheidstest

De eerste Vitaal Lisse activiteit was een fitheidstest van ongeveer 1,5 uur. Alle uitslagen werden genoteerd op een scoreformulier: bloeddruk, lengte, gewicht, knijpkracht- en beenkracht, reactietijd, lenigheid van de schouders en lage rug, lopen en keren en de wandeltest.

Rob van der Klauw begeleidt de wandeltest namens de Spartaan: "Bij de wandeltest beginnen met een wandeltempo van 4 km per uur en eindigen we met 7 km per uur en dat 12 minuten achter elkaar. Net als de coopertest". Huisarts Freek van der Salm van huisartsenpraktijk Poelpolder is een andere vrijwilliger die vandaag actief is: "Als huisarts vind ik het belangrijk dat mensen meer gaan bewegen, m.n, senioren."

Het formulier werd daarna bekeken en besproken met de deelnemers en kon er voor een introductieprogramma van 12 weken gekozen worden. Dit programma bestaat uit een divers beweegprogramma. Zo kan men kiezen uit o.a. zwemmen en gymactiviteiten bij Sportfondsen Lisse, LTC Lisse, badmintonvereniging of jeu de boules.

Na dit introductieprogramma kunnen de deelnemers kiezen voor een vervolgprogramma of zich aansluiten bij een vereniging. Senioren die niet meer actief zijn kunnen zo op een eenvoudige, laagdrempelige manier kennismaken met een breed aanbod en zo structureel weer aan het sporten komen.  Van voetbal naar loopvoetbal. Zorg op maat.

.