Datum: 25-05-2019 - 05:36
25
feb
'19
LAM genomineerd voor internationale architectuurprijs.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

LAM genomineerd voor internationale architectuurprijs.

Mooi nieuws: het LAM is genomineerd voor een internationale architectuurprijs. ArchDaily nomineerde het LAM voor ‘Building of the Year 2019’ in de categorie Cultural Architecture. Wie enthousiast is over het museumgebouw kan hier stemmen......

Architectuurprijzen

Eerder werd het LAM genomineerd voor Publiek Gebouw van het jaar 2018 van Architectenweb. ArchDaily reikt dit jaar voor de tiende keer de prijs voor het beste gebouw uit in vijftien verschillende categorieën.

Het LAM: Nieuw en anders

De VandenBroek Foundation vroeg architect Arie Korbee om een hedendaags daglichtmuseum te ontwerpen. Het gebouw rijst direct tussen de bomen op uit het park en kent geen overgangszones. Het interieur moest flexibel indeelbaar zijn om te kunnen variëren met de voeding & consumptie-kunstcollectie van de foundation.

Route Architecturale

De ‘route architecturale’ meandert door hoge en lage ruimtes en langs verrassende daglichtplekken die een nadrukkelijke relatie met het parklandschap aangaan. De sfeer verandert door de verschillende lichtinvallen en uitzichten continu. In het hart van het gebouw komen de twee zichtassen van het gebouw samen op een glazen loopbrug. Vanaf deze brug heeft de bezoeker aan alle kanten contact met de natuur en via een hoekraam fantastisch zicht op het kasteel.

Ingetogen en uitnodigend

Het gebouw bestaat uit twee hoofdvolumes. Eén volume staat in de dijk en draagt het erboven ‘zwevende’ volume. De schuin aangesneden langsgevel loopt parallel met de weg ten zuiden van het museum. Het dijklichaam bij de entree opent zich als een hartelijk welkomstgebaar door een glazen vlies dat tussen de grote luifel en de opengewerkte dijk is geplaatst.

Duurzaam in alle gradaties

Het ontwerp kenmerkt zich door enkele slimme, passief duurzame oplossingen. Zo verstrooit de ruime, glazen entree het daglicht in de expositieruimtes die derhalve relatief weinig ramen behoeven en dus klimatologisch eenvoudiger te regelen zijn. Het depot bevindt zich volledig in de dijk waardoor koeling of verduistering niet nodig is. Actieve duurzame toepassingen in het gebouw zijn een warmte/koude opslag, een grijswater-systeem voor de toiletten en een te betreden groendak.

De waardevolle bezittingen vereisen een hoog installatietechnisch- en beveiligingsniveau van het gebouw met een zeer goed isolerende, traag reagerende buitenschil. In elke tentoonstellingszaal wordt gebruik gemaakt van een bezetting-gestuurde luchtbehandelingsinstallatie en LED-verlichting. De ruime mate van gefilterd daglicht draagt bij aan vermindering van energiegebruik maar eveneens aan een natuurlijke beleving van het museum. Door de plaatsing in de dijk, de materiaalkeuzes en het groendak heeft het museum een natuurlijke en robuuste uitstraling die met gemak de eeuwigheid lijkt te trotseren.

Eerder verschenen artikel: Verrassing bi bezoek aan LAM

 

{gallery}4462{/gallery}