Datum: 12-11-2019 - 22:13
09
feb
'19
Bredere ondersteuning voor Lissese mantelzorgers
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Bredere ondersteuning voor Lissese mantelzorgers

Sinds 1 februari kunnen mantelzorgers gebruikmaken van een vernieuwde (tijdelijke) regeling voor ondersteuning. De gemeenteraad van Lisse heeft op 31 januari namelijk besloten dat de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) breder kan worden ingezet....

Mantelzorgers kunnen nu ook een aanvraag doen voor respijtzorg ofwel vervangende zorg aan huis, klussen in en om het huis of een andere vorm van ondersteuning.

Ondersteuning is maatwerk

De regeling HHT, een tijdelijke regeling die eind 2017 in werking trad, bood mantelzorgers tot 31 januari de mogelijkheid om gebruik te maken van hulp bij het huishouden. Zij konden hierdoor worden ontlast en overbelasting kon zo worden voorkomen, was de gedachte. De mantelzorgadviseurs van Welzijnskompas signaleerden echter dat mantelzorgers in veel gevallen behoefte hebben aan andere vormen van ondersteuning. Het gaat veel meer om maatwerk. Bovendien werd deze regeling in Hillegom al breder toegepast en daar zijn de ervaringen positief.

Wethouder Jolanda Langeveld is enthousiast over de uitbreiding: ‘We vinden het als gemeente belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning krijgen en dat deze aansluit op wat mantelzorgers nodig hebben. We willen echt luisteren naar mantelzorgers.  Ik ga ervan uit dat we met deze vernieuwde regeling daarin een belangrijke stap zetten’.

Mantelzorgers kunnen contact opnemen met WelzijnsKompas als zij een beroep willen doen op deze regeling.