Datum: 25-08-2019 - 21:00
10
jan
'19
CNB bestaat 100 jaar
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

CNB bestaat 100 jaar

Samen met Vereniging Oud- LIsse hield het CNB op dinsdagavond 8 januari een speciale avond waarin stil gestaan werd bij de ontwikkelingen van het bollenvak van toen tot nu. De Vereniging Oud Lisse zorgde voor een nostalgische filmvertoning.....

CNB 100 jaar en dat leeft. Voor de dinsdagavond moest men zich aanmelden. Binnen 3 uur nadat de aankondiging online was gegaan was deze avond al volgeboekt. Een enkeling kwam zonder zich aan te melden even aanwaaien. Ze mochten toch nog naar binnen en er werden snel stoelen bijgezet.
Leo van Leeuwen (directeur CNB) begon de feestelijke avond: "Als je 100 jaar bestaat heb je ook historie en daarbij horen dus ook mensen die druk bezig zijn met historie en dat is de cultuur historische vereniging Oud Lisse. Samen met hen hebben we deze avond een invulling gegeven."

Erik Prince.

Voorzitter Erik Prince van de vereniging Oud Lisse noemde het eeuwfeest een buitengewone prestatie. Hij vindt het belangrijk dat het verhaal van de bollenteelt wordt doorgegeven aan de jongere generatie: het zware handwerk voor een hongerloontje, een voorzichtige mechanisatie en een eerste samenwerking voor de inkoop en informatie verstrekking omtrent de bollen. De middelbare tuinbouwschool werd opgericht en betere kweekmethoden werden ontwikkeld. De exportmogelijkheden namen verder toe. Het in november 2018 plaatsen van het beeld 'De bollenreiziger' bij het CNB gebouw is van deze ontwikkeling een mooie verwijzing.

De omzet van bollen stijgt enorm. Werd er in 1928 een omzet van 1,5 miljoen gulden behaald, een jaar later was dit al 3 miljoen. Daarna de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog. De concurrentie op de bollenmarkt werd moordend en een fusie van  de HBG in het CNB in 1975 was een feit. In 1978 was er een omzet 252 miljoen en nu 294 miljoen euro.

Een terugblik over de afgelopen jaren werd getoond in een 18 minuten durende film die gemaakt werd door Simon van Dijk. Voor de vele aanwezigen zeer herkenbare  mooie oude beelden. de film geeft een mooi beeld over een stuk historie van de bloembollen.

Na de film vertelde Leo van Leeuwen van wie hij er één was, want dat wil men altijd graag weten. Daarna stelde hij de zaal een aantal vragen: " Wie heeft er wel eens bollen gepeld? Wie vond dat niet leuk?" Het zorgde voor veel reactie en gelach vanuit de zaal.
in vogelvlucht vetelde hij over de ontwikkeling van het CNB en het bollenvak. Zo vertelde hij o.a. over:

- de Floriade van 1932 van 20 ha, die werd geopend door de toenmalige koningin.
- een grote brand op 18/19 juni 1953 in de HBG
- een vereniging die circa 1278 leden groot is. Omgerekend naar 40 uur werken er nu 102 personen  bij CNB.
- De Bollenstreek staat niet aan kop wat betreft het telen, want dat gebeurt vooral in Noord- Holland. De handel in bollen zit toch wel hier.

Officiële opening van de bloemenshow

Burgemeester Lies Spruit zou speciaal voor deze gelegenheid de bloemenshow openen. De burgemeester was echter nog steeds ziek en werd vervangen door locoburgemeester kees van der Zwet. De wethouder  hield het kort. hij vertelde wel dat hij ooit had bollen gepeld en op iets latere leeftijd zich nog wel had bezig gehouden met de verkoop van ansichtkaarten  bij de HBG, waar in die tijd de corsowagens werden opgetuigd.
De getoonde bloemen op de tentoonstelling waren volgens van Leeuwen zo mooi, dat je ze niet in de winkel kan kopen: "Het is echt topsport wat er staat. Geniet er van!"