Datum: 17-06-2019 - 00:43
08
jan
'19
Wie werd politicus van het jaar 2018?
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Wie werd politicus van het jaar 2018?

Na een periode waarin vanwege de gemeenteraadsverkiezingen geen politicus van het jaar werd gekozen was het maandagavond 7 januari weer zo ver. Ofwel: aan wie wordt de Ine Elzinga prijs uitgereikt, genoemd, naar een te jong overleden collega in Lisse, omdat hij of zij in de ogen van de plaatselijke politieke verslaggevers zich in positieve zin hebben onderscheiden....De commissie bestond uit: Arie in ’t Veld, Ed Olivier, Irene Weterman en Sjaak Smakman.  Namens hen deed Smakman het woord: "Eerst moet ons iets van het hart over een van de grootse veranderingen van de afgelopen jaren, de ambtelijke samenwerking van Hillegom, Lisse en Teylingen. De colleges van die drie gemeenten zeggen steeds weer dat het allemaal naar wens verloopt, maar daar zijn wel wat vraagtekens bij te plaatsen. Twee jaar na de start van de samenwerking is het ziekteverzuim nog altijd ruim bovengemiddeld, zo niet buitensporig hoog.... En verder merken de inwoners nog weinig van de beoogde en beloofde betere dienstverlening. Ze krijgen mensen aan de lijn die hun best doen, maar nul komma niks van en over Lisse weten. Voor een bouwvergunning moeten ze naar Teylingen en receptionistes weten niet of nauwelijks wat ze met vragen over Lisse aan moeten." 
Smakman en zijn collega's zijn benieuwd of wethouder Kees van der Zwet zich lang staande weet te houden temidden van drie vrouwen. Vooralsnog heeft hij een grote voorsprong op zijn collega’s vanwege zijn kennis van zaken, waarbij de kennis en kunde van burgemeester Lies Spruit niet onvermeld mag blijven.

Het kiezen van de politicus van het jaar was nog niet zo eenvoudig. Smakman:"Niet in het minst omdat de gemeenteraad van Lisse nogal stilletjes, zeg grijs is. Behalve dan toen na de informatieronde bleek dat de VVD geheel tegen de verwachting in geen deel zou uitmaken van een nieuw college." Fractievoorzitter Wim Slootbeek stak niet onder stoelen of banken het hier totaal niet mee eens te zijn. Het CDA ging zonder de VVD verder.
De VVD fractie legde als oppositiepartij het college het vuur na aan de schenen te leggen.  Wim Slootbeek heeft volgens de commissie steeds veel aandacht besteed aan alles wat zich in het dorp afspeelt. Bovendien heeft hij een goede dossierkennis en is hij niet te beroerd om flink in de bus te blazen als hij het ergens totaal niet mee eens is.  Slootbeek heeft bovendien de teleurstelling over een misgelopen wethouderschap knap verwerkt en hij toont zich keer op keer een voortreffelijke commissievoorzitter.

Tekst met dank aan Irene Weterman.
Tekening B en W: gemeente Lisse