Datum: 13-12-2019 - 06:46
15
jun
'17
blik lisse nieuws afval scheiden succes
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Wethouder Nieuwenhuis super trots op inwoners! Spectaculair.

Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis is super trots over de eerste resultaten van de vernieuwde manier van afval inzamelen. Nieuwenhuis bracht donderdagavond in de commissie verslag uit van de eerste 3 maanden van 2017. Het hele dossier heeft de gemeente en haar inwoners behoorlijk bezig gehouden...

Nieuwenhuis: ”De resultaten zijn wat ons betreft heel erg mooi! Spectaculair.”

De gemeente wilde een trendbreuk forceren om de gestelde doelstelling te bereiken. Dit kwam neer op:

  1. In 2020 moet men 75 procent van het afval scheiden, omdat we niets met restafval kunnen. Dat moet verbrand worden n dat is wat we niet willen.
  2. De hoeveelheid restafval moet terug gedrongen worden. In 2020 moet er minder dan 100 kg per persoon per jaar aan restafval zijn.

Lisse had in 2015 een scheidingspercentage van 57 procent. Daarnaast werd er 189 kg restafval per persoon aangeleverd. Een trendbreuk red je niet door inwoners nogmaals uit te leggen dat scheiden van afval belangrijk is. Nieuwenhuis; ”Je moet iets doen, je moet een stap zetten.”

Het invoeren van Diftar (gedifferentieerde tarieven, waarbij de gedachte is: de vervuiler betaalt voor het restafval) OF het omgekeerd inzamelen (de positieve beloningskant: wat waardevol is kom ik graag bij u ophalen) alleen zou uitkomen op ongeveer 70 procent. Volgens het adviesbureau zou een invoering van beiden leiden tot 80 procent of meer. Lisse was daarbij de eerste gemeente die deze stappen in één keer maakte.

De inwoners hebben 20 procent korting gekregen op hun vaste tarief, dat ongeveer neerkomt op 60 euro per jaar. Dit is vergelijkbaar met 37 keer een zak restafval brengen.

De doelstellingen zijn na 4 maanden dik behaald. Het scheidingspercentage op dit moment ligt op 82 procent, terwijl er omgerekend naar een heel jaar ongeveer 70 kg restafval per inwoner wordt ingeleverd. Voor ‘Randstadbegrippen’ zijn deze getallen uniek te noemen.

Wethouder Nieuwenhuis is super trots op het gedrag van de inwoners. Nieuwenhuis: ”Deze resultaten zijn er niet omdat wij een nieuw systeem hebben ingevoerd, maar omdat onze inwoners de moeite doen. Mijn complimenten, dank en waardering aan onze inwoners.”

En natuurlijk was het niet alleen rozengeur en maneschijn. Niet iedereen stond meteen te springen van enthousiasme, maar ook bij verschillende appartementencomplexen werkte het systeem niet optimaal. De container voor PMD bij de Hoogvliet bleek te klein te zijn. Daar wordt een dezer dagen een perscontainer geplaatst. Te weinig capaciteit PMD bij appartementen wordt opgevangen door extra inzet van containers. Nieuwenhuis: “Nog geen reden om achterover te leunen dus. De punten op de i zetten. We stoppen niet tot het maximaal goed gaat.”

Als Nieuwenhuis terug kijkt op de invoering noemt hij 3 opvallende leermomenten/aandachtspunten:

  1. Het inzamelen van afval bij appartementen is complex te noemen
  2. Het participatietraject moet goed geleid worden.
  3. Het is goed in één keer een grote stap te zetten om de trendbreuk in gang te zetten.

Verder bracht Nieuwenhuis nogmaals de mogelijkheid van de excursie onder de aandacht. Eerder berichtte Blik op Lisse hier al over. Een aanrader, geef u voor 23 juni op.