Datum: 19-08-2019 - 04:31
23
nov
'18
Uit je BOL gaan met.....Aad Glas.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Uit je BOL gaan met.....Aad Glas.

De  rubriek waar steeds andere bekende mensen uit Lisse en Lisserbroek aan het woord komen. Zij beantwoorden een aantal vragen over zichzelf.
Dit keer is het de beurt aan .....Aad Glas.

Uw jeugdjaren: hoe kijkt u daarop terug?

Ik ben voor de oorlog geboren, ik was 2 maanden oud toen de oorlog uitbrak. Van deze tijd weet ik, dat wij zelf vee hadden en dat mijn vader bij de boeren werkte. Van de Oorlog kan ik mij niet meer zoveel herinneren, ik weet wel dat de Duitsers visten met handgranaten en dat de Engelse vliegtuigen stroken zilverpapier uitwierpen, later hoorde ik dat dit was om de Duitse radar te ontregelen. In 1946 ging ik naar de kleuterschool op de Achterweg, daar heb ik maar twee dagen op gezeten, ik vond de zusters op deze school helemaal niet leuk en mijn moeder zei toen:" Dan ga je er maar niet naar toe."


De lagere school heb ik doorlopen in Lisse en wel op de Jozefschool aan de Heereweg. Dat was voor mij een heel leuke tijd, ondanks dat wij altijd lopend naar school moesten gaan.
Toen ik 12 jaar oud was ging ik naar de Ambachtsschool in Leiden, alvorens ik getest was op het Arbeidsbureau  in Lisse. Daar werd mij verteld dat ik fietsenmaker kon worden, maar mijn interesse ging uit naar de auto’s. In Leiden heb een 4 jarige opleiding gedaan voor automonteur.
Na mijn opleiding, ben ik gaan werken in Katwijk, waar ik in twee bedrijven tot mijn 61 jaar gewerkt hebt als chef werkplaats.

Een ontroerend, emotioneel moment uit uw leven.

Een ontroerend, moment uit mijn leven was de geboorte van mijn beide dochters.
Vooral omdat toen al één van mijn hobby’, kippen houden was.  Elk jaar ook weer de geboorte van mijn kuikens,  in de broedmachine een wonder vond.

In Lisserbroek wordt u ‘de burgemeester van Lisserbroek’genoemd: Hoe kwam men op die bijnaam?

Ik weet niet waarom ik deze titel heb gekregen.
Het is wel zo, dat ik vanaf het verlaten van mijn diensttijd mij geheel heeft ingezet in het vrijwilligerswerk in de Lisserbroek. Onder andere 32 jaar bestuurslid van VV Kagia en er voor gezorgd heb samen met mijn bestuur, dat VV Kagia nu in de Lisserbroek voetbalt en niet in Abbenes. Omdat ik in de voetbal actief was, werd ik gevraagd of ik in het bestuur kwam tot oprichting van een Dorpshuis in de Lisserbroek. In de aanloop tot deze bouw ben ik penningmeester geweest. Later heb ik nog functies gehad in het Oranje Comité en in het jeugd- en jongerenwerk in de Lisserbroek. Waarvan nu nog zichtbaar is, het JOP (Jeugd Opvang Plaats) voor het Dorpshuis.

Doordat ik een liefhebber was van het houden van sierkippen, werd ik in 1989 lid van Pluimvee Konijnensport Vereniging Lisse en Omstreken. Daar heb tot op heden de functie secretaris vervuld. Tevens was ik lid van bestuur van de provinciale afdeling Zuid-Holland, die de Kleindierensport in de provincie behartigde. Uit deze functie hebben zij mij gevraagd, om PR te bedrijven  voor de landelijke organisatie van Kleindier Liefhebbers Nederland. Deze functie bekleed ik nog steeds en ook het secretariaat van PKV Lisse is nog in mijn handen. Binnenkort ga ik deze functie neerleggen, daar de vereniging een fusie aangaat met andere verenigingen uit de Regio.

Het Voorzitterschap van de Stichting Vrienden van het Seniorenwerk Lisserbroek doe ik nu al 20 jaar en met plezier, heel veel ouderen vinden de weg naar ons Dorpshuis voor het bezoeken van de soosmiddag en de gezamenlijke maaltijden.

U hebt veel gedaan bij Kagia, bent voorzitter van Stichting vrienden seniorenwerk, secretaris van Kleindierliefhebbers.nl, geeft lezingen enz. Hoe lukt het u al deze ballen hoog te houden?

Het geeft mij veel voldoening om wat te betekenen voor andere mensen en dat houd mij jong.
Voor al dat werk kreeg ik veel waardering en onderscheidingen. Zo kreeg ik: een Koninklijke onderscheiding als lid van verdienste, De ere penning van de gemeente Haarlemmermeer, ere voorzitter van  V.V. Kagia Lid van verdienste van de KNVB en ere Voorzitter Stichting Dorpshuiswerk Lisserbroek. Verder ben ik Lid van verdienste van Kleindier Liefhebbers Nederland en lid van verdienste van PKV Lisse.

Waar wordt u gelukkig van?

Ik word gelukkig van mijn vrouw en beide dochters en de kleinkinderen, omdat ik daar heel veel tijd en plezier mee beleef.

Uw mooiste vakantieherinnering?

Mijn mooiste vakantie was in de verkeringstijd Met mij vriendin, later mijn vrouw, hadden wij in een hotel in Oosterrijk twee kamers. (gelukkig wel met een tussendeur).

Waar kunnen ze u voor wakker maken?

Ze kunnen mij eigenlijk overal voor wakker maken. Ik beleef heel veel plezier aan dat ik gepensioneerd ben en dat ik al mijn hobby’s ook in de avonduren op een plezierige wijze kan uitoefenen.

Wat wilt u zeker nog doen? De zogenaamde to do list.

Mantelzorger zijn, dit in verband dat bij mijn vrouw beginnend Altzheimer is geconstateerd.

Wat wilt u nog kwijt dat hierboven nog niet vermeld staat?

Ik denk dat ik genoeg heb verteld, als ik alle anekdotes moet vermelden, ik wel een boek kan gaan schrijven

Welke  bekende (man/vrouw) voor Lisse(rbroek) heeft Aad Glas genomineerd?