Datum: 21-02-2020 - 01:37
05
nov
'18
In de herfst.
Geschreven door Alexander van der Pijl

In de herfst.

Eindelijk is het dan toch nog herfst geworden! De mooie zomer is voorbij en de bladeren kleuren voordat ze van de bomen vallen. Het lijkt wel toeval wanneer ik de deur van het uitvaartcentrum open en een vriendelijke grijze dame mij lachend aankijkt....

“Ik ben in de herfst van mijn leven beland en nu wordt het tijd dat ik de boel eens even ga regelen met jullie.” Wat een mooie metafoor, dacht ik. We gingen met elkaar om tafel en bespraken haar wensen. “Moet u luisteren mijnheer Van der Pijl. Mijn man en ik hebben alleen een brandverzekering, maar die zal bij een crematie wel niet uitkeren, denk ik zo.” Ik schoot in de lach. Na zoveel jaren in het vak had ik heel wat opmerkingen gehoord, maar deze was wel van de buitencategorie. Ik vond de dame erg gevat. “Zeg maar Loes”,  zei ze.

Loes vervolgde: “Wij hebben dus geen enkele uitvaartverzekering en zullen daarom de uitvaart gewoon moeten betalen van ons spaargeld. Wat gaat het allemaal kosten? Ik wil wel graag dat het op en top verzorgd is. We hebben er een hekel aan als onze gasten iets tekort komen. We hebben jarenlang een mooi horecabedrijf gehad en we staan bekend om onze bourgondische levensstijl. In die geest moet ook de uitvaart verzorgd worden.”

Ik benoemde diverse mogelijkheden en we spraken uitgebreid over de catering. “Oh ja, en nog iets wat wij belangrijk vinden... Ik wil alles nu alvast betalen.” Ik vertelde over het depositofonds. Hierin kunnen zij het bedrag van de beide uitvaarten storten. Jaarlijks ontvangen zij dan rente en bovendien is er nog een klein fiscaal voordeel. “Nou, dat is helemaal mooi”, zei Loes. “In de herfst denken we altijd aan de aftrekposten voor de belastingaangifte.”

Zo gezegd, zo gedaan. Zelden zag ik een dame zo vrolijk ons uitvaartcentrum verlaten. “Nou mijnheer Van der Pijl, fijn dat het nu geregeld is, maar ik hoop dat Henk en ik er voorlopig nog geen gebruik van hoeven te maken!” Ik zwaaide Loes uit en dacht: laat het maar een mooie lange herfst worden…

Inloopspreekuur
Elke tweede woensdag van de maand heeft Van der Putten & Dunweg van 9.00 - 10.00 uur een inloopspreekuur. Loop gerust binnen voor informatie over wat er komt kijken bij een uitvaart. De koffie staat klaar!

.

• 0252 - 413 213
• Vanderputtenendunweg.nl
• Heereweg 21, 2161 AC  Lisse