Datum: 26-05-2020 - 15:55

extra vak bovenaan geef elkaar de ruimte

07
nov
'18
Verrassing bij bezoek aan LAM.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

Verrassing bij bezoek aan LAM.

Na een nuttige testperiode gaat het LAM een nieuwe fase in. De komende tijd gaan de deuren nog iets verder open. Blik op LIsse bezocht een van de laatste testdagen....

Hoe werkt een bezoek aan het LAM?
Het LAM is er voor iedereen die nieuwsgierig is, in het bijzonder voor kinderen (vanaf ongeveer 7 jaar) en hun families. Een optimaal bezoek aan het LAM is een bondig bezoek dat circa 45 minuten duurt. Niet van alles een beetje, maar een paar kunstwerken echt bekijken.

Testdagen
Medewerkster Froukje Budding: "De testdagen zijn heel enthousiast ontvangen. Ontzettend leuk om te merken dat vooral families het hier zo naar hun zin hebben. Verschillende generaties kijken hier met een open blik naar de kunst, ontdekken samen nieuwe dingen.

Anders dan anders
Veel dingen doen we anders dan je zou verwachten. Zo hebben we geen tekstbordjes. Niet om eigenwijs te zijn, maar omdat we geloven dat  mensen op deze manier beter gaan kijken, en heel belangrijk: meer plezier hebben in het beleven van kunst. Een tekstbordje geeft vaak beperkte informatie. Als we informatie geven, willen we in eerste instantie vooral prikkelen om goed te kijken en daarnaast context te bieden. De klassieke bordjes met naam, titel en jaartal zeggen vaak alleen de kunstkenners iets, voor de meeste mensen voegt het weinig toe.

Prikkelen
Met de digitale tour die we iedereen aanbieden en aanraden kunnen we prikkelen en context bieden. En bijvoorbeeld ook aanvullende foto’s en video’s laten zien. Mensen die gegrepen zijn door het kunstwerk kunnen het werk tijdens het bezoek opslaan om het thuis verder te onderzoeken.

Verrassingsmenu
Wat de tour verder doet, is de bezoeker een selectie geven van vijf willekeurige kunstwerken. Een soort verrassingsmenu. Met een simpel idee: Bekijk een paar dingen met aandacht en bewaar de rest voor een van je volgende bezoeken. Overeet je niet. We adviseren de digitale tour, maar als mensen die liever niet doen, is het natuurlijk ook goed. Het gaat immers om het kijken met een open blik, om zelf ontdekkingen doen.

Proefperiode
Alle testdagen zijn inmiddels achter de rug. We plannen binnenkort nieuwe dagen in waarop we geopend zijn. Daarmee gaan we een klein beetje meer open, starten we onze proefperiode. Iedereen kan een kaartje boeken via de website, zolang de voorraad strekt.  Geïnteresseerden kunnen het beste de website, nieuwsbrief en socials in de gaten houden om als eersten te horen wanneer er weer nieuwe kaarten beschikbaar zijn."


Spektakel
“De bezoekers van de testdagen zijn over verrast, verwonderd en soms hoteldebotel verliefd. Een enkeling is weleens teleurgesteld. Vaak omdat het LAM niet voldoet aan het klassieke beeld van een museum. De grote installatie in de tweede zaal is een van de publiekslievelingen. Die is niet te missen.”
Deze lieveling is een kleurrijk en groot schouwspel van een fraai versierde tafel met daaromheen 13 mensfiguren zonder hoofd. Eén van hen heeft bokkenpoten. Het blijkt de ster te zijn, een wezen met het lichaam van een mens als bovenlijf en poten van een bok. In zijn kraag staat VIP, very important person. Is het Bacchus, de Romeinse god van de wijn, de roes en van dronkenschap? Is het Jezus met een verbeelding van het laatste avondmaal? Ieder detail creëert weer een vraag.

Voor meer informatie bekijkt u de website