Datum: 23-10-2019 - 09:20
26
okt
'18
LAM genomineerd voor 'Publiek gebouw van het Jaar' (+ beelden).
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

LAM genomineerd voor 'Publiek gebouw van het Jaar' (+ beelden).

Als onderdeel van de Architectenweb Awards wordt begin november de prijs voor ‘Publiek gebouw van het Jaar’ uitgereikt. Uit bijna veertig inzendingen voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties gekozen. De architecten in de jury constateerden dat er tussen de inzendingen in deze categorie veel projecten zaten....

waar ze een beetje jaloers op werden – een teken dat de kwaliteit van de ingezonden projecten hoog was.
Eén van de vijf genomineerde Publieke gebouwen van het jaar 2018 is het LAM.
De winnaar van de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 8 november.

Het jury – rapport over het LAM – KVDK | Korbee van der Kroft Architecten

De bekende en jaarlijkse Keukenhof bloemententoonstelling dankt zijn naam aan het ernaast gelegen Landgoed Keukenhof. Dit landgoed is in de loop van de tijd door een nieuwe weg ongelukkig gescheiden van de bloemenexpo, maar is opnieuw ingericht als cultuurpark dat het hele jaar geopend is.
Het museum is ontworpen door KVDK | Korbee van der Kroft Architecten als onderdeel van een bosrijke zone en ingebed in een ‘dijk’. Het museum bestaat uit twee volumes die ten opzichte van elkaar zijn verschoven. Het achterste volume is daarbij stevig verankert in de ‘dijk’, het voorste volume kraagt vanaf de dijk spectaculair uit – om ruimte te maken voor een glazen entreehal eronder.
Binnen is een compact en flexibel museum ontworpen dat de bezoekers op een vanzelfsprekende manier met een glazen lift naar de bovenste verdieping brengt en vanaf daar door de verschillende tentoonstellingszalen weer naar beneden leidt. De vanzelfsprekendheid zit ‘m daarbij in dat de bezoekers van begin tot eind door daglicht worden begeleid.
Met een ‘route architecturale’ is de architectuur van het museum ook nadrukkelijk onderdeel van de beleving. Dat begint met een tribunetrap waaraan een twee verdiepingen hoog kunstwerk gekoppeld is, dan is er uitzicht op het kasteel, vervolgens beweeg je door het middelpunt van het museum met doorzicht naar alle zijden, dan is er een luie trap, vervolgens loop je langs de publieke route die op maaiveldniveau dwars door het museum is getrokken, en dan eindig je in de glazen hal met kolommen als bomen.

De jury is onder de indruk van de zorgvuldige keuze van materiaal van het museum en de manier waarop het is ingepast in het landschap. Ook is de jury enthousiast over hoe met de publieke passage door het gebouw bezoekers uitgedaagd worden hier eens binnen te kijken en hoe de transparante hal die drempel verder verlaagt.

Bron: Architectenweb.

afbeeldingen: KVDK | Korbee van der Kroft Architecten