Datum: 25-05-2019 - 14:57
07
okt
'18
11e Veteranenmiddag in museum De Zwarte Tulp.
Geschreven door Redactie Blik Op Lisse

11e Veteranenmiddag in museum De Zwarte Tulp.

Veteranenmiddag, een middag met mannen op respectabele leeftijd die in de Tweede Wereldoorlog gevochten hebben. Wie zal niet deze eerste interpretatie maken? Dat dit waar blijkt te zijn, bleek op de elfde Veterandenmiddag die op zaterdag 6 oktober in Museum De Zwarte Tulp gehouden werd.....

De gemeente Lisse vindt het belangrijk om onze veteranen te erkennen en te waarderen. Daarom houden zij jaarlijks een ontmoeting voor - en met - onze veteranen. Dit zijn steeds opnieuw bijzondere bijeenkomsten.

Voor wie?

Lisse heeft 150 veteranen. Een veteraan is een gewezen militair met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk heeft gediend in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties (inclusief vredesmissies in internationaal verband). Rond de 70 veteranen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging. Het is dan ook ietwat passen en meten.
Om 15:00 uur heet burgemeester Lies Spruit iedereen van harte welkom: "Ik vind het altijd indrukwekkend om te weten dat er 150 inwoners uit Lisse in de loop der tijd zijn uitgezonden. wij weten dat vaak niet en daarom is het goed om eens per jaar daar bij stil te staan. Wij weten dat u dit prettig vindt om één keer per jaar hier bij elkaar te zijn. Liefst niet in juni, want dan zijn er allerlei veteranenactiviteiten." Spruit bewondert hen vanwege het feit dat zij hun eigen leven wagen voor de veiligheid en vrede van een ander.

Programma

Na de ontvangst en het welkomstwoord van de burgemeester kregen de veteranen onder andere een rondleiding door het Museum De Zwarte Tulp en was er uiteraard gelegenheid om bij te praten onder het
genot van een drankje. De middag werd traditiegetrouw afgesloten met een gezamenlijke maaltijd in de vorm van een Chinees/Indisch buffet.

Een andere traditie

Bij de bijeenkomst is het ook een traditie dat één van de veteranen een gedicht voordraagt. Dit jaar werd dit gedaan door de 93-jarige dhr. van der Drift.