Datum: 13-12-2019 - 06:17
28
sep
'18
SPECIAL: Nog één keer eropuit…HDV en Stichting ambulancewens verzorgen hartewens.
Geschreven door DZ-Uitvaartverzorging

SPECIAL: Nog één keer eropuit…HDV en Stichting ambulancewens verzorgen hartewens.

Mevr. Lidy Zonneveld is ernstig ziek. Lidy haar wens was om nog één keer de harddraverij te bezoeken. Zelf was zij als kind al helemaal gek van paarden. Helaas was er in een groot gezin geen geld voor paardrijles. Daarna is het door haar werk er nooit van gekomen....

Donderdag van de feestweek in Lisse is het harddraverijdag en die dag was Lidy ook altijd vrij. Totdat ze afgelopen februari te horen kreeg van de arts dat ze uitbehandeld was en nog maar een klein poosje te leven had.  Haar karakter liet haar niet in de steek en zo vecht ze nog steeds om iedere keer ergens naar uit te kijken.

Eerst was dit haar 70e verjaardag op 30 juni. Dat haalde Lidy en de verwachting was dat het nu wel gauw minder zou gaan worden met haar.  Maar nee, Lidy is nog steeds niet klaar.
Heel veel dingen heeft ze geborduurd zoals:  haar ouderlijk huis, een complete slaapkamer uitrusting, memory spelletjes voor de bingo of verloting van het koor waar Lidy al jaren Lid van was. Nu 2 weken geleden gaf zij aan mij (red.: Joke Uijthoven van DZ- uitvaartverzorging) aan: ”Ik kan dit jaar niet naar de harddraverij en dat vind ik heel jammer.” Ik antwoordde haar dat zoiets wel te regelen viel met de Stichting Ambulance Wens.
Toen ik weer thuis was ben ik gaan googlen en iemand van de harddraverij gebeld of deze wens voor Lidy in vervulling kon gaan. Het werd erg spannend in eerste instantie was het mogelijk, maar de papieren kwamen maar niet. Doordat Marjolein (vrijwilligster van de harddraverij) een aantal keren gebeld had kwam dinsdag 25-09 het formulier binnen. Ik met het formulier naar Lidy om gegevens van haar in te vullen. Toen ik binnen kwam zei ik: “Ga maar even recht zitten in je bed, want ik heb een grote verrassing voor je.  Je gaat donderdagmiddag 27 september met de wens Ambulance mee naar de harddraverij.”

In eerste instantie dacht Lidy dat het een geintje was, omdat Lidy ook heel veel humor heeft en wij elkaar daar prima in kunnen vinden. Ze dacht dat ik haar in de maling genomen had. Langzaam landde het toch bij haar.
En dan was het zover: donderdag stond om 13.30 uur de ambulance voor de deur met chauffeur Cees en verpleegkundige Henriëtte, haar bovenbuurvrouw Carla Schalk en mijn persoontje Joke Uijthoven. Wat een verwelkoming! Lidy kreeg namens de harddraverij een prachtig boeket bloemen van Monique Ten Holter van het bestuur. Kevin Beck en Marjolein van de Velde zorgden dat de hekken open gingen en dat zo de ambulance de plek van bestemming kon bereiken. Heerlijk in het zonnetje. Er werd gezorgd voor een paraplu aan de brancard om niet in het zonnetje te hoeven kijken. Het genieten van de paarden kon beginnen. Lidy straalde. Mensen die langs liepen en haar herkende: “ Hé Lied meid wat fijn voor je. We gunnen het je hoor. “En dat deed ze, want door Marjolein werd ze in de watten gelegd met: thee, krentenbol en broodje zonder boter.
Gedurende de race rook Lidy vis. Aan de overkant woont Ronald en Frederique Sporken en Ronald heeft een bedrijf in Grafmonumenten (heel toepasselijk). Hij stelt altijd z`n voortuin ter beschikking zodat veel Lissers daar iets kunnen drinken en vooral eten:  haring, kibbeling en heel veel bitterballen. Lidy aan de kibbeling.

Na ongeveer anderhalf uur was de eerste sessie voorbij en als verrassing kwamen ze met een paard langs om te aaien. Het bleef bij kijken, het paard had nog te veel power. Ook voorzitter Tom Rooijakkers zelf kwam langs bij Lidy. Hij vond het een hele eer dat Lidy als laatste wens voor de harddraverij had gekozen.

In één woord GEWELDIG mensen van de harddraverij! jullie hebben Lidy een geweldige en onvergetelijke middag bezorgd met een grote glimlach op haar gezicht. Zo zal Lidy nog menig keer in mijn gedachten voorbijflitsen. We hopen dat ze nog een poosje mee mag. Ze heeft al weer een datum geprikt om naar uit te kijken: oudjaarsdag wil ze ook nog mee maken. Nou dan wordt het echt vuurwerk!

Joke Uijthoven  van DZ-Uitvaartverzorging.